Društvo

Sedamdeset osuđenika od danas na slobodi

1908ziks
S
puški zatvor danas napušta više od 70 osuđenika, čija je kazna novim Zakonom o amnestiji umanjena za četvrtinu, pišu podgorički mediji.

Sedamdeset osuđenika od danas na slobodi
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko tužilaštvo do danas nije uložilo žalbu, na slobodić će se naći nekoliko osuđenika, među kojima su neki osuđivani i po dvadeset puta.

Prema ranijem pisanju Vijesti, na slobodi će se naći Podgoričanin Željko Bulatović osuđen zbog ubistva, zatim Veselin Bujić, navodni vođa jednog od šest barskih kriminalnih klanova, Ljubiša Vasović koji je jedanaest puta osuđivan zbog krađa, višestruki povratnik u krađama i razbojništvima Jagoš Petrović, čak 23 puta osuđivani Petar Ćiraković, i Zoran Radić koji je zbog razbojničkih krađa osuđen 20 puta biće slobodni.

Takođe, među onima koji će zatvor napustiti zbog smanjenja kazne, su i Zoran Mugoša, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ranjavanja Stevana i Sava Lekića, na benzinskoj pumpi „Dak petrol“ 28. juna 2002. godine u Podgorici, kada je pokušao da opljačka pazar.

Zakonom o amnestiji, koji je posljednjeg dana jula usvojen u Skupštini Crne Gore, izuzete su pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, narkodileri i članovi organizovanih kriminalnih grupa. Većina poslanika bila je protiv Vladinih amandmana da se amnestiraju počinioci najtežih krivičnih djela.

Inicijativu za donošenje novog zakona o amnestiji potpisalo je 20.000 građana.

Zatvorenici su danima prije usvajanja Zakona štrajkovali glađu zbog amandmana da se amnestija ne odnosi na one koji su počinili teško ubistvo, a sa druge strane, nakon amandmana Vlade, na platou ispred Skupštine protestvovala je rodbina stradalih od onih koji su pravosnažno osuđeni za teška ubistva.

Osuđenici koji su zbog tog amandmana ostali uskraćeni za umanjenje kazne, najavili su žalbu Ustavnom sudu.

Portal Analitika