Društvo

Pola novca od kazni za nabavku medicinske opreme

1908corruption
P
edeset odsto novca od kazni izrečenih po prijavama građana za korupciju ići će za nabavku deficitarne medicinske opreme i unaprjeđenje uslova u ustanovama socijalne, dječije i zdravstvene zaštite i ostale svrhe od opšteg društvenog značaja, odlučila je Vlada, kako bi motivisala građane da prijavljuju ovu opasnu pojavu, piše Pobjeda.

Pola novca od kazni za nabavku medicinske opreme
Portal AnalitikaIzvor

Polovina vrijednosti zaplijenjene robe takođe će, kako je predviđeno, biti usmjerena u oblasti od društvenog značaja.

Za prvih 15 dana kampanje „Korupcija nije opcija“, koju je Uprava carina počela 1. jula, stiglo je 12 prijava, što je, kako je kazala načelnica Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Uprave carina Ana Vuletić, uspjeh, s obzirom da ih je do juna ukupno bilo 16, od kojih nijedna sa elementima korupcije.

- Da bismo dodatno motivisali građane da ukažu na konkretne slučajeve sive ekonomije, Vlada je odlučila da 50 odsto iznosa kazni izrečenih po prijavama građana bude investirano u svrhe od opšteg društvenog značaja, poput nabavke deficitarne medicinske opreme ili unapređenja uslova u ustanovama socijalne, dječije i zdravstvene zaštite - objasnili su iz Vlade.

Posljednju riječ o usmjerenju polovine novca od izrečenih kazni imaće upravo građani koji su prijavili korupciju. Takođe se ističe da će projekat objediniti stručne, tehničke i kadrovske kapacitete civilnog sektora i državnih organa, i podići nivo javne svijesti o značaju ovog društvenog pitanja.

Portal Analitika