Kultura

Malidžan i Mijanović priređuju Dane gitare u Pljevljima

1908danigitare
N
akon prošlonedjeljne manifestacije u Bijelom Polju, crnogorski gitaristi Radoš Malidžan i Jelica Mijanović prirediće Dane gitare i u Pljevljima, u holu Sportskog centra „Ada“.

Malidžan i Mijanović priređuju Dane gitare u Pljevljima
Portal AnalitikaIzvor

Trodnevni događaj počeće sjutra, a do 22. avgusta svi zainteresovani imaće priliku da dobiju besplatne časove gitare, bez obzira na uzrast i nivo predznanja, da se upoznaju sa zbirkom kompozicija „Najljepši klasici za male muzičare“, čija je Mijanović autorka, i albumom Malidžana „Life & Music“.

Svake večeri biće upriličen i po jedan koncert, sa početkom u 20 sati. Sjutra će nastupiti Jelica Mijanović, 21. će se publici predstaviti duo ovih gitarista, a za 22. je najavljen koncert Malidžana.

- Kako bi se uticaj manifestacije Dani gitare produžio i kako bi se zainteresovanim za gitarsku muziku omogućili što bolji uslovi, Jelica i Radoš će pokloniti gradu pomenute knjige i diskove - najavljuju organizatori Dana gitare.

1908mijanovicJelica Mijanović je od ove godine stalni profesor gitare na Državnom konzervatorijumu u Friburgu, u Švajcarskoj, i vanredni profesor na Narodnom konzervatorijumu za muziku, ples i dramu u Ženevi. Sa 21 godinu stekla zvanje magistra muzičke pedagogije na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu, gdje je sa 19 diplomirala sa najvišom ocjenom, u klasi prof. Dušana Bogdanovića. Specijalističke studije na Strazburškom konzervatorijumu, kod prof. Suzane Prieto, završila je u junu 2011. godine. Trenutno je na postdiplomskim studijama gitare na Ženevskom muzičkom konzervatorijumu, takođe kod prof. Bogdanovića, i postdiplomskim studijama za solistu na Univerzitetu umjetnosti u Gracu, kod prof. Paola Pegorara. Prve godine osnovnih studija završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović, dok je srednje i niže muzičko obrazovanje stekla u Podgorici, u klasama prof. Srđana Bulatovića i Nedjeljka Pejovića. Dobitnica je brojnih stipendija i čak 11 prvih i tri druge nagrade na međunarodnim takmičenjima gitarista.

1908MalidzanRadoš Malidžan je, nakon redovnih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završio dvogodišnje postdiplomske studije gitare na Muzičkom konzervatorijumu u Kristijansandu, u Norveškoj, u klasi Jan Erika Petersena i magistarske studije na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu, u klasi Erika Stenstadvolda. Magistrirao je i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Pet puta je nagrađivan specijalnim i prvim nagradama na domaćim i međunarodnim takmičenjima gitare, a na Prvom međunarodnom festivalu gitare Guitar Art Festival u Beogradu, osvojio je treću nagradu. Njegov album „Life & Music“, u izdanju norveške izdavačke kuće No.1 Music Group, odnedavno je dostupan preko popularnih internet prodavnica, poput iTunes-a, Amazon-a i Spotify-a.

Zainteresovani za časove gitare mogu dobiti više infomacija i prijaviti se putem mejla danigitare@yahoo.com ili telefona 067 36 54 59.

Manifestaciju organizuje Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture.

Portal Analitika