TV / Film

Džim Keri odbija da promoviše film jer je previše nasilan

1708-keri
H
olivudski studiji obično uspiju da okupe svoje zvijezde kako bi zajedno promovisali film, ali kada neko od velikih igrača odbije da igra po pravilima - nastane karambol, prenosi portal Nezavisne.com.

Džim Keri odbija da promoviše film jer je previše nasilan
Portal AnalitikaIzvor

Upravo to se dogodilo kada je Džim Keri, zvijezda filma "Fajter 2" (Kick Ass 2), koji u bioskope stiže ovog vikenda, izjavio da ne želi da promoviše film jer je nasilan, a on se, veli, zalaže za kontrolu naoružanja.

Keri je na svom Tviter nalogu, koji ima 11 miliona pratilaca, naveo da je film snimio mjesec dana prije masakra u školi "Sendi Kuk" u Konektikatu, prošlog decembra i da mu "sada savjest ne dozvoljava da podrži toliki nivo nasilja".

Njegov proglas šokirao je Holivud, jer velike zvijezde koje ne vole svoje filmove obično drže usta zatvorena. Ponekad ih neko kasnije i otvori poput Kristofera Plamera koji je prezirao film "Moje pjesme, moji snovi" i kasnije pežorativno govorio o njemu.

Alek Ginis nije bio fan "Ratova zvijezda", gdje je u originalnoj trilogiji igrao Bena Obi Van Kenobija. Kasnije je dijaloge u njemu opisao kao "papazjaniju".

Neobično je, međutim, da se zvijezda poput Džima Kerija distancira od filma prije nego što je i stigao u bioskope.

"Ne sjećam se da je ijedan glumac uradio nešto slično", kaže Tim Grej, urednik u listu "Varajeti".

"Dopada mi se što je to uradio iz principa, kada je rekao da je snimio film prije Sendi Huka i da sada nije srećan zbog toga."

Studio "Universal", koji je producent filma, nije toliko otvorenog uma. Tvorac "Fajtera" Mark Miler i sam se uključio u debatu navodeći: "Kao što znate, Džim je strastveni zagovornik kontrole naoružanja i cijenim i njegov stav i njegovo mišljenje, ali sam zbunjen ovim proglasom, jer u filmu nema ničeg što nije stajalo u scenariju prije 18 mjeseci. Da, broj mrtvih je visok, ali film se zove 'Fajter'."

Filmski kritičari su mahom sa simpatijama reagovali na Kerijev ispad. Kritičar Dejvid D'Arsi vjeruje da je odluka glumca pokazala da se opametio. D'Arsi smatra da nestabilni vlasnici oružja često ne razlikuju fikciju od svakodnevnog života i imitiraju filmske junake.

"Kerijeva zabrinutost je opravdana", rekao je on.

Kerijeve stavove podržala je i Opra Vinfri, uz ogradu da ne podržava izbjegavanje dužnosti. Vinfri, koja upravo promoviše svoj novi film "The Butler" (Batler) rekla je BBC-u da ona lično ne gleda nasilne filmove.

"Nikada ne bih mogla da učestvujem u nekom takvom filmu jer ne želim da stvorim tu vrstu energije za sebe", kaže ona.

Među onima koji promovišu filmove Keri baš i nema veliku podršku. Publicista iz Njujorka Ron Torosijan smatra da je odluka glumca da se ogradi od filma "izuzetno neobična".

"Mislim da kada dobijete platu imate odgovornost da radite promocije. Kada uzmete ček imate određenu odgovornost prema industriji zabave", rekao je on.

Filmske zvijezde uglavnom poštuju pravila. Promocije su ugovorom određene i, bez obzira na to da li se slažu sa Kerijem ili ne, glumci na njih gledaju kao na svoju obavezu.

"Osjećam se potpuno odgovorno za promovisanje filma. To je dio mog posla", rekao je glumac Piter Sarsgard.

"Trudim se da budem iskren koliko mogu dok promovišem film. Uvijek postoje filmovi koji vam se manje sviđaju ali se onda koncentrišete na pozitivne strane."

Precizni detalji Kerijevog ugovora za "Fajter" nisu poznati, ali je gotvo sigurno da je bio obavezan da promoviše film. Realno je, međutim, očekivati da ga "Universal" neće tužiti, jer će ispasti negativci.

"Mislim da bi u tom slučaju oni ispali negativci, a svi žele da izbjegnu lošu reklamu za film", smatra Tim Grej.

Neki Kerijevi kritičari ukazuju na element hipokrizije u njegovim djelima i kažu da, ako se toliko protivi naoružanju ne bi smio da uzima novac koji zaradi na takvom filmu.

"Pitam se da li će svoju platu pokloniti u humanitarne svrhe kako bi pokazao koliko mu se ne dopada film", kaže Torosijan.

Teško je procijeniti kakve će posljedice Kerijeva izjava imati po film. Mark Miler smatra da neće biti pretjerane, jer se o filmu dosta govori. Neki, ipak, misle da će zarada na blagajnama biti slabija i da će štetiti i Kerijevoj karijeri.

Glavno pitanje sada je kako će Keri pronaći producente koji će ga zaposliti.

D'Arsi smatra da će se tu najviše namučiti njegov agent koji neće moći da garantuje da će se Keri pristojno ponašati.

"Mislim da će Keri od sada sam birati uloge, a vjerovatno raditi i kao producent", rekao je on.

Kerijeva sudbina u "Fajter" franšizi zavisiće od uspjeha na blagajnama, smatraju stručnjaci.

Prema riječima Greja iz "Varajetija": "U Holivudu je jedino mjerilo uspjeh na blagajnama. Ako 'Fajter' zaradi, Keriju će sve biti oprošteno."

Izvor: nezavisne.com; foto: digitalspy.co.uk

Portal Analitika