Zanimljivosti

Sedam receptura za opuštajuće kupke

1708-spa
N
apravite od svog kupatila pravi mali spa centar, i to po originalnim recepturama Ivane Todorović, stručnjaka za spa tretmane.

Sedam receptura za opuštajuće kupke
Portal AnalitikaIzvor

KUPKA KOJA LIJEČI UMOR: U vodu sipajte od šest do osam kapi eteričnog ulja ruzmarina i žalfije, koja imaju analgetičko i antispazmolitičko dejstvo, te podstiču cirkulaciju. Kupka je idealna za sve koji pate od proširenih vena, imaju bolove i grčeve u nogama. Primjenjujte kupku jednom nedjeljno.

KUPKA ZA LAKU NOĆ: Rastvorite u kadi od šest do osam kapi nekog etarskog ulja s opuštajućim dejstvom, a to su ulja nerolija, ruže, jasmina, sandalovine. Uronite u kupku i zaboravite na sve što vas je u toku dana uznemirilo. Kupku primjenjujte pred spavanje.

JUTARNJA KUPKA: U kadu s vodom temperature 18–24 stepeni dodajte od šest do osam kapi ulja eukaliptusa, bora, limuna ili mente, po vašem izboru. Pripremite kupku ujutro i krenite u nov radni dan puni optimizma jer će vas ova kupka razbuditi i dati vam energiju.

MLIJEČNA KUPKA: Zagrijte litar i po mlijeka (3,2 odsto mlečne masti), pomiješajte ga s kašikom meda i sipajte u kadu s toplom vodom. Nemojte ispirati kupku sapunom jer ćete tako sprati i zaštitni film koji mlijeko ostavlja na koži. Kad izađete iz vode, potapkajte se peškirom i namažite mlijekom za telo. Ova kupka idealna je za osobe sa suvom kožom.

UMIRUJUĆA KUPKA: Umirujuća kupka od kamilice opušta napete nerve, a pomaže i u liječenju i prevenciji zapaljenja kože i sluzokože. Prelijte dvije pune kašike kamilice sa 200 mililitara vrele vode, ostavite to da odstoji, procedite, pa naspite u kadu s toplom vodom.

LJUBAVNA KUPKA: U posudu sipajte 20 grama morske soli, 30 kapi ulja sandalovine, 10 kapi lavandinog ulja, 2 kapi ulja od ruže i 5 kapi ulja ilang-ilang. Uronite u kupku zajedno sa voljenom osobom jer ovo je pravi afrodizijak.

ANTICELULIT KUPKA: Morska so je bogata mineralima i podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, pa je odlično pomoćno sredstvo u borbi protiv celulita. Otopite kilogram morske soli u vodi temperature 38 stepeni i upražnjavajte kupku tri puta nedjeljno u periodu od mjesec dana.

Izvor: blic.rs; foto: hahoy.com

Portal Analitika