Društvo

Pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila se oporavlja

1708-virus
U
Crnoj Gori zabilježen je prvi slučaj groznice Zapadnog Nila. Oboljeli muškarac smješten je u Kliničkom centru Crne Gore i oporavlja se. Ljekari preporučuju izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata kao što su šume i stajaće vode, prenosi Televizija Vijesti.

Pacijent zaražen virusom Zapadnog Nila se oporavlja
Portal AnalitikaIzvor

Muškarac (41) iz Podgorice koji je obolio od virusa Zapadnog Nila nalazi se na Infektivnoj klinici i kako je Vijestima saopšteno iz KC dobrog je zdravstvenog stanja i ubrzo će biti pišten na kućno liječenje. Pacijent se žalio na glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu i osip. Simptomi su slični virusu gripa, a kod većine zaraženih se i ne primjete.

Važno je znati da se virus ne prenosi sa osobe na osobu već se dobija ubodom zaraženog komarca.

Za zaštitu od mogućeg inficiranja virusom ljekari preporučuju izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata kao što su šume i stajaće vode. Pacijent koji je inficiran virusom povremeno je boravio na Skadarskom jezeru pa ljekari sumnjaju da se upravo tamo zarazio.

Ljekari preporučuju da se otkriveni djelovi tijela mažu preparatima koji odbijaju komarce, a dok se boravi u prirodi preporučuju odjeću dugih rukava i nogavica koja je komotna. Takođe preporučuju boravak u zatvorenom prostoru u vrijeme kada su komarci najviše aktivni u zoru, sumrak i u ranim večernjim satima.

Ovaj virus je sezonskog tipa i javlja se od kraja jula do septembra pa nije isključena mogućnost povećanja broja zaraženih. Specifične terapije, kao ni vakcine još nema već se primjenjuje terapija u zavisnosti od simptoma, prenose Vijesti.

Portal Analitika