Region

Srpske banke prodale 500 stanova

1708stanovinovogradnjaok
S
ve je više oglasa u kojima banke nude na prodaju nekretnine koje su im pripale zato što njihovi kupci više nisu mogli da otplaćuju ratu zajma. Nude se kuće, stanovi, hoteli, poslovni prostori.. Pravog podatka o tome koliko je aktiviranih hipoteka nema, a ono što je poznato jeste da je 500 korisnika osiguranih stambenih zajmova ostalo bez svojih kuća i stanova. To je podatak Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, piše Politika.

Srpske banke prodale 500 stanova
Portal AnalitikaIzvor

"Tendencija rasta kredita sa problemom u otplati postoji, ali u sadašnjem trenutku i dalje je relativno mala. Korporacija trenutno ispunjava obaveze za oko 500 dospjelih kredita, što je svega 0,6 odsto u odnosu na ukupan broj osiguranih kredita od oko 72.000. Trenutno, procentualno učešće problematičnih kredita u ukupnom broju i nije tako alarmantan. I dalje se može reći da su korisnici stambenih kredita u Srbiji i dalje najuredniji u izmirivanju svojih mjesečnih obaveza u odnosu na druge kreditne proizvode. Korporacija je spremna i za situacije sa većim brojem problematičnih kredita i reagovaće prema predviđenim mehanizmima. Gledajući širu sliku, za sada smo zadovoljni otplatama i pored navedenog broja dospjelih kredita" – kažu u korporaciji.

Banke, inače, neće javno da priznaju problem s ovim dijelom svog kreditnog portfolija. Uglavnom kažu da su korisnici stambenih kredita veoma uredni u otplati svojih kredita.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke, kaže da je od početka globalne finansijske krize povećano aktiviranje izvesnog broja hipoteka

"S obzirom na to da je aktiviranje sredstava obezbjeđenja korak koji će banka napraviti tek ukoliko ne postoji nikakvo drugo rješenje, govorimo o relativno malom broju građana na nivou čitavog bankarskog sektora, a korisnici stambenih kredita još su najredovnije platiše. U Sosijete ženeral banci, kašnjenje po kreditima je na dvostruko nižem nivou od prosjeka na tržištu. U ovom trenutku, aktivirali smo dvadesetak, što je, ako uzmemo u obzir da je banka plasirala preko 8.000 stambenih kredita, prihvatljiv broj" , kaže Rebić.

Bankari kažu da je aktiviranje hipoteke poslednja opcija kojoj pribjegavaju, jer to nije u interesu ni klijenta ni banke. Njihov savjet je da se klijenti, čim shvate da više nisu u mogućnosti da redovno servisiraju prispjele rate, obrate ličnom bankaru kako bi se u saradnji sa bankom pronašlo najbolje rešenje za klijenta.

U slučaju da klijenti iz određenih razloga dospiju u teškoće, a tu situaciju kasnije malo poprave, onda praktično budu u režimu posebnog praćenja, sa zakašnjenjem od, recimo, četiri rate. Međutim, hipoteka još nije aktivirana, jer je postignut neki ritam otplate.

U Nacionalnoj korporaciji kažu da oni savjetuju korisnike kredita da ukoliko se ispostavi da neće moći uredno da plaćaju svoje mjesečne obaveze, da jednostavno sami prodaju stan koji su kupili i zatvore svoj kredit prema banci. Time izbje1gavaju da budu evidentirani kao neuredne platiše kredita i mogu kasnije, kada budu našli posao, da traže novi stambeni kredit. Sigurno je da je i cijena koja može da se postigne kada vlasnik prodaje stan veća nego kada to radi banka u prinudnoj naplati.

Portal Analitika