Politika

KALUĐEROVIĆ: Vanredno zasjedanje Skupštine zakazati do 30. avgusta

velizar
P
oslanik SNP-a Velizar Kaluđerović saopštio je da Vladi Crne Gore za desetak dana ističe rok u kojem je dužna da predlozi Skupštini četiri zakona, i to Zakon o Sudskom savjetu, Zakon o sudovima, Zakon o drzavnom tuzilaštvu i Zakon o Ustavnom sudu.

KALUĐEROVIĆ: Vanredno zasjedanje Skupštine zakazati do 30. avgusta
Portal AnalitikaIzvor

Kaluđerović podsjeća da je Ustavnim zakonom za sprovođenje Amandmana na Ustav koji je, istovremeno sa Amandmanima, usvojen i proglašen 31.jula, precizirano da će se navedena četiri zakona uskladiti sa Amandmanima u roku od 45 dana od stupanja na snagu Ustavnog zakona. Ovaj rok ističe 14.septembra ove godine.

- Kako je Skupština tokom avgusta i septembra van redovnog zasijedanja, a ovlašćeni podnosilac zahtjeva za vanredno zasijedanje ne moze zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, Vlada je duzna da zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine na kojem bi se odlučivalo o donošenju navedena četiri zakona podnese najkasnije do 30. avgusta ove godine. Naglašavamo da su prethodno navedene aktivnosti utvrđene normama najviše pravne snage tako da ne moze, niti smije biti i primisli da se ovi rokovi ne poštuju. Na to obavezuje princip ustavnosti i zakonitosti – navodi se u saopštenju SNP-a dostavljenom Portalu Analitika koje potpisuje Kaluđerović.

Poslank SNP-a ističe da bi Vladino eventualno nepoštovanje obaveze da najkasnije do 30. avgusta podnese zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine predstavljalo „jasno deklarisanje volje vlasti da zeli da odlozi početak toliko nuznih reformi u oblasti pravosuđa”.

- Znamo da se vlast koju personifikuje Milo Đukanović, s razlogom, plaši  nuznih reformi u oblasti sudstva i tuzilaštva, strahujući za svoje lične pozicije ali smo uvjereni da je društvena svijest u Crnoj Gori o nuznim kadrovskim i drugim reformama u ovim sferama društvenog zivota toliko sazrela i toliko jaka, da je više niko, pa ni Đukanovićeva samovolja, ne moze zaustaviti. Činjenica da u  javnosti nema nikakvih informacija o aktivnostima Ministarstva pravde i Vlade u vezi sa radom na pripremi predloga navedenih zakona, kod nas je izazvala osjećaj obaveze i odgovornosti da blagovremeno upozorimo Vladu da joj ne padne na pamet da se bavi protivustavnim kalkulacijama kako bi što duze zadrzala stanje status kvo u pravosuđu, jer bi to predstavljalo grubi atak na ustavni poredak Crne Gore na štetu društvenog napretka Crne Gore, i iziskivalo bi adekvatnu reakciju svih demokratskih subjekata u Crnoj Gori – navodi Kaluđerović.

On ističe da na poštovanje ovih rokova dodatno obavezuje i činjenica da Crna Gora već više mjeseci nema legalno izabrane ni predsjednika Vrhovnog suda, ni Vrhovnog drzavnog tuzioca.

- Tome valja dodati da je i sadašnji sastav Ustavnog suda načinom rada, kao i skandaloznim komentarima pojedinaca iz sastava Ustavnog suda povodom usvojenih ustavnih promjena, u javnosti izgubio svaki kredibilitet. Posebno ističemo da usklađivanje navedena četiri zakona sa usvojenim Amandmanima na Ustav, čini pretpostavku da se nakon usklađivanja zakona sa Amandmanima, pokrene postupak za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog drzavnog tuzioca i svih sedam sudija Ustavnog suda – navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika