Kultura

Odabrani radovi Muzeja crteža "Osten" u Galeriji "Miodrag Dado Đurić"

1708izlozba
Č
ak 140 odabranih djela eminentnih savremenih stvaralaca predstavljeno je sinoć na izložbi „Osten - Izbor iz Muzeja crteža“ otvorenoj u cetinjskoj Galeriji „Miodrag Dado Đurić“, kao plod uspješnje saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i Galerije „Osten“ iz Skoplja.

Odabrani radovi Muzeja crteža "Osten" u Galeriji "Miodrag Dado Đurić"
Portal AnalitikaIzvor

Istoimena, impresivna privatna kolekcija broji više od 5.000 umjetničkih predmeta, umjetnika regionalne i internacionalne scene, sa idejom da se kroz raznolikost njihovih likovnih ukusa široj publici omogući pogled u neke od ključnih pojava u umjetnosti XX i XXI vijeka.

- Ova kolekcija je nastala kao promišljeni koncept koji je temeljen na posvećenosti, ljubavi i odricanju. Dugo godina je to bio kovčeg sa zatvorenim blagom, a nama je pripala čast da dio tog blaga imamo večeras pred nama. Blago, ako je zaključano, ostaje imaginacija, a ovo je istinski susret sa kosmosom. Ova kolekcija je čudo satkano od volje, ljubavi i posvećenosti – rekao je otvarajući ovu izložbu direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović i dodao da se djela iz zbirke muzeja „Osten“ prvi put pokazuju izvan Makedonije.

1708izlozba1U postavci izložbe predstavljena su, između ostalogi, radovi: Marine Abramović, Žorža Braka, Maksa Bila, Anke Burić, Mersada Berbera, Đorđa De Kirika, Hrista, Miodraga Đurića Dada, Ežena Delakroe, Zlatka Glamočaka, Ričarda Hamiltona, Hansa Hartunga, Hersta Jansena, Dragana Karadžića, Oskara Kokoške, Vilema De Kuninga, Huana Miroa, Anrija Matisa, Edvarda Munka, Eda Murtića, Denisa Openhajma, Pavla Pejovića, Pabla Pikasa, Rembranta Van Rijna, Mima Rotele, Marka Tobija, Antonija Tapijesa, Viktora Vazarelija, Kamija Pisaroa, Roja Lihtenštajna, Uroša Toškovića i Endija Vorhola.

Autorke postavke su istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković, Mirjana Dabović - Pejović i Ana Ivanović, a urednica kataloga Kornelija Koneska.

- Ova izložba je dobra najava za program „Osten 2015“, kada ova galerija slavi 70 godina postojanja – istakao je vlasnik galerije Mice Jankulovski i za tu godinu najavio još dvije izložbe na kojima će publici biti predstavljena djela Pikasa i Vazarelija.

Portal Analitika