Abiznis

Većina radnika DKP-a nije primila junsku platu

dkp
V
ećina radnika Duvanskog kombinata u stečaju nije primila junsku zaradu, a nije izvjesno ni da će kupac Novog duvanskog (NDKP) uplatiti 7,1 milion eura da bi preuzeo to preduzeće i sve zaposlene starog DKP-a, gdje bi nastavio proizvodnju, pišu "Vijesti".

Većina radnika DKP-a nije primila junsku platu
Portal AnalitikaIzvor

Konzorcijum tri kompanije: Primat iz Užica, Partner Company iz Danilovgrada i Jaz ekspres iz Budve nije na vrijeme platio akcije državi i Glavnom gradu, pa je Tenderska komisija prolongirala rok za uplatu do kraja avgusta.

Od juče do naredne srijede, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, zaustavljena je proizvodnja cigareta.

Željko Vujadinović, predsjednik Novog sindikata radnika DKP-a u osnivanju, izjavio je „Vijestima“ da su predstavnici novog vlasnika, koji imaju kancelariju u DKP-u, „isparili“ te da neko vrijeme ne gledaju ni stečajnog upravnika Veselina Raičevića.

„Gospodo draga, oni su nestali bez traga i to priči daje čudan tok“, istakao je Vujadinović.

Vujadinović je saopštio da je više od 50 radnika podržalo osnivanje nove radničke organizacije te da su, u međuvremenu, Ministarstvu rada i socijalnog staranja predali dokumentaciju za dokazivanje reprezentativnosti novog sindikata DKP-a.

„Očekujemo da će reprezentativnost novog sindikata biti priznata u najkraćem mogućem roku“, istakao je Vujadinović.

On je rekao da većina radnika još nije primila junsku zaradu.

„Posebno iritira činjenica što svi radnici istovremeno ne dobijaju mjesečnu zaradu već značajan broj njih dobija primanje sa zakašnjenjem od 20-ak dana“, dodao je Vujadinović.

On je ispred radnika posebno naglasio pitanje gdje je novac od prodaje cigareta, zašto nema predviđenih sredstava za isplatu otpremnina prekobrojnih radnika, zašto su probijeni svi rokovi za isplatu jubilarnih nagrada.

„Svakoga mjeseca proizvedemo 170 tona cigareta. Gdje je novac od prodaje tih cigareta? Zašto su, maltene, preko noći nestali predstavnici novog vlasnika koji bi trebalo uskoro da preuzmu kompaniju i proizvodnju? Za sve informacije nas upućuju na stečajnog upravnika, ali njega nema”, istakao je Vujadinović.

 

 

Portal Analitika