Svijet

Hrišćani na udaru bijesnih islamista u Egiptu

crkva
Š
irom Egipta hrišćanski Kopti našli su se na meti odmazde islamista bijesnih što vojne vlasti ne odustaju od gušenja njihovih demonstracija. Pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija uništavaju i pale crkve, među kojima i one iz 4. vijeka, upadaju u škole i nasmrt prebijaju Kopte nasred ulice, insistirajući i dalje da su mirni demonstranti.

Hrišćani na udaru bijesnih islamista u Egiptu
Portal AnalitikaIzvor

U prethodna dva dana u sukobima snaga bezbjednosti i islamista poginulo je, prema podacima vojnih vlasti, više od 600 ljudi, a prema tvrdnji druge strane nekoliko hiljada.

U Egiptu su juče pripadnici pokreta Muslimansko bratstvo organizovali još jedan Dan gnijeva sličan onima koje Kopti po zlu pamte od prije dvije godine, iz vremena Arapskog proleća i rušenja režima Hosnija Mubaraka nakon čega je Morsi došao na vlast. Sada se ponavlja scenario po kojem su pravoslavni Kopti, koji čine deseti dio od 90 miliona stanovnika Egipta, žrtveni jarci za islamističke izgrednike.

U srijedu su krenuli napadi na crkve i u roku od 24 sata na meti islamista našle su se 52 bogomolje, ali i škole i kulturni centri koji funkcionišu u njihovom okruženju. (Blic)

 

Portal Analitika