Politika

SUTLIĆ- PERIĆ: Crna Gora je vještije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja EU

ivanaambasadorka
C
rna Gora je vještije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja EU. Ne znam hoće li pregovori Crne Gore biti jednostavniji nego što su bili naši, ali znam da se tokom naših pregovora težište s usko političkih tema prebacilo na ekonomske, energetske i ekološke standarde, ocijenila je Ivana Sutlić –Perić ambasadorka Hrvatske u Crnoj Gori u intervjuu magazinu Diplomarius, kojeg izdaje Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

SUTLIĆ- PERIĆ: Crna Gora je vještije i brže od Hrvatske ušla u proces pristupanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, pregovori Hrvatske su bili nekoliko puta zaustavljani što zbog dešavanja s Haškim tribunalom, što zbog blokada Slovenije.

- Sigurna sam Crna Gora takvo nešto od Hrvatske neće doživjeti, a mislim da Crnu Goru na njenom putu u eurointegracije podržavaju i sve druge članice EU. Crnoj Gori, zacijelo, neće biti postavljane istovjetnI zadaci, jednaki uslovii kroz kakve je u pregovaračkom procesu prolazila Hrvatska, ali se iz naše iskustava, koje rado dijelimo s Crnom Gorom, može okvirno iščitati šta Brisel smatra minimumom, odnosno, optimumom usklađenosti nacionalne s EU legislativom, navela je Sutlić-Perić, dodajući da je sigurna da će Crna Gora postati prva sljedeća članica NATO pakta.

Portal Analitika