Muzika

Hiljade fanova obilježilo godišnjicu smrti Elvisa Prislija

okelvis1
N
a današnji dan prije tačno 36 godina umro je Elvis Prisli. Još za života postao je legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhu top lista proveo je čak 996 nedjelja.

Hiljade fanova obilježilo godišnjicu smrti Elvisa Prislija
Portal AnalitikaIzvor

Kao i svake godine, hiljade pjevačevih obožavatelja bdjelo je i zapalilo svijeću ispred Elvisove kuće Grejslend u Memfisu. Oni su uz svijeće, tihu muziku, cveće i fotografije pokojnog pjevača, hodali Vrtom meditacije gdje su sahranjeni i Elvisovi roditelji. Ovim bdjenjem se završila nedelju dana duga komemoracija, a ovogodišnji doprinos njoj luksuzno je izdanje tri CD-a "Elvis at Stax" koje sadrže pejvačeve snimke nastale u tom studiju, prenosi International Business Times.

Ove godine se očekuje 35.000 posjetilaca, dok je prošle godine čak 75.000 odalo počast kralju roka. Tada su se obožavateljima prerano preminulog pjevača prvi put obratile i njegova bivša supruga Prisilla i ćerka Lisa Mari Prisli.

Jedna od najvećih ikona 20. vijeka rođena je 8. januara 1935. godine u Misisipiju. Već od malih nogu pokazivao je zanimanje za muziku, a prvu su mu gitaru roditelji kupili za 11. rođendan. Kad je napunio osamnaest, Elvis u lokalnom studiju u Memfisu snima pesmu "My Happiness".

okelvis3
Nakon toga sa dvojicom muzičara snima "That's All Right" koja postaje hit na radiju. Uskoro dobija brojne angažmane u Memfisu i svoj prvi ugovor sa diskografskom kućom. Prvu ploču "Heartbreak Hotel" izdaje 1956. godine u kultnom Nešvilu.

Osim ispred mikrofona, Elvis je često stajao i pred kamere. U glumačkim vodama je prvi put zaplivao u filmu "Love Me Tender", a Gramija za životno djelo osvaja sa svega 36 godina.

Imao je samo 42 godine kad je preminuo od predoziranja nakon dugogodišnje borbe sa raznim opijatima. Nakon njegove smrti tadašnji američki predsjednik Džimi Karter odao mu je počast kao osobi koja je zauvek promijenila lice američke pop kulture. Hiljade ljudi okupilo se ispred Grejslenda kako bi vidjeli sahranu.

Elvis je sahranjen 18. avgusta pored majke na groblju "Forest Hill" a na poslednjem ispraćaju od Grejslenda do groblja bilo je oko 80 000 ljudi.

(B92)

 

Portal Analitika