Društvo

Riješiti slučajeve napada na novinare

oksindikat
P
redstavnici Sindikata medija zatražili su danas od zvaničnika Evropske unije (EU) i OEBS-a u Crnoj Gori, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, insistiraju na rješavanju slučajeva napada na novinare.

Riješiti slučajeve napada na novinare
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnike Sindikata medija Marijanu Camović, Novaka Uskokovića i Milenu Perović Korać su primili su, povodom napada na novinara Tufika Softića, otpravnik poslova Delegacije EU u Crnoj Gori Alberto Kamarata i viši politički savjetnik ambasadora misije OEBS Alin Roberts sa saradnicima, prenosi MINA.

Camović je kazala da predstavnici vlasti ne shvataju ozbiljnu medijsku zajednicu u Crnoj Gori.

“Novinari su postali lake mete, neko ko se može napadati, a da se zbog toga ne snose nikakve posljedice. Zbog toga tražimo da vršite pritisak na donosioce odluka u Crnoj Gori i da im jasno saopštite da ovakavo stanje više ne može da traje“, kazala je Camović.

Perović Korać i Uskoković su upoznali sagovornike sa prethodnim napadima na medijske radnike, kako su vođeni ti postupci i sa načinom na koji država, kroz zakone, (ne)štiti novinare i ljude koji se bave tom profesijom. Oni su se zahvalili predstavnicima misija na hitnom prijemu.

Kamarata je saopštio da će svi slučajevi napada na novinare, uvijek biti na stolu, da će insistirati na njihovom rješavanju i da će nastaviti da to bude tema razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

„Da bi Crna Gora napredovala u procesu evropskih integracija, između ostalog, moraju se unaprijediti medijske slobode“, kazao je Kamarata.

On je rekao da je Crna Gora u svom akcionom planu za poglavlje 23 predvidjela više mjera za unaprjeđenja medijskih sloboda.

“Kao na primjer uspostavljanje tijela koje će nadgledati nadležne organe zadužene za procesuiranje starih i novih slučajeva nasilja. Kamarata je posebno istakao kao značajno odluku da u sastavu tijela budu i predstavnici medija”, navodi se u saopštenju.

Roberts je kazao da je OEBS, na svim nivoima organizacije, detaljno upoznat sa slučajem napada na Softića, koji će i dalje pažljivo pratiti te da će nastaviti kontakte sa Sindikatom.

Predstavnici Delegacije EU i OEBS-a pozdravili su osnivanje i aktivnosti Sindikata medija.

“Sastanci su organizovani na zahtjev Sindikata medija zbog učestalih napada na novinare, a pored prijema u Delagaciji EU i OEBS tražen je sastanak i sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem, iz čijeg kabineta Sindikat još niko nije kontaktirao,” kaže se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika