Društvo

MVPEI objavio prvi broj spoljno-političkog magazina Diplomarius

citanjemagazinauok
Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija objavilo je prvi broj magazina Diplomarius koji sadrži pregled spoljno-političkih aktivnosti Vlade Crne Gore i rada ministarstva u prvih pola godine.

MVPEI objavio prvi broj spoljno-političkog magazina Diplomarius
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naglasio ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić u uvodnoj riječi, magazin sa periodičnim pregledom brojnih aktivnosti koje se sprovode na planu diplomatije i evropskih integracija pokrenut je po ugledu na druga ministarstva iz ove oblasti, u cilju dodatnog informisanja međunarodne i domaće javnosti, kao i povećanja transparentnosti rada MVPEI.

U ovom uzdanju Diplomariusa, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić ima vodnu riječ, čitaoci će imati priliku da pročitaju intervju ambasadorke Ivane Sutlić Perić, osvrt glavnog pregovarača na godinu pregovora sa EU, tekstove o važnoj ulozi medija u procesu evroatlantskih integracija. STO je analizirala izazove koji se tiču brzih promjena u svjetskoj trgovini, o novoj regionalnoj incijativi Zapadnobalkanska šestorka+2, više o regionalnom bezbjednosnom forumu Američko-jadranska Povelja A5 i šta su prioriteti Crne Gore tokom predsjedavanja; diplomatiji malih zemalja u savremenim diplomatskim odnosima, kao i mnoge druge tekstove o ekonomskoj diplomatiji, saradnji sa dijasporom, konzularnim poslovima i dr.

Ministarstvo vanjskih poslova je u cilju transparentnosti javnih finansija, objavilo i podatke o izvršenju budžeta MVPEI za prvih pola godine.

Diplomarius će se objavljivati polugodišnje, a sljedeći broj je planiran za januar 2014. godine.

Prvi broj magazina Diplomarius možete preuzeti sa linka: http://www.mip.gov.me/en/images/stories/download/Diplomarius-final_16.08.pdf

 

 

Portal Analitika