Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MOR: U slučaju rušenja hotela nije postupljeno po građevinskoj dozvoli, očekujemo preduzimanje mjera uključujući i prijave

MOR: U slučaju rušenja hotela nije postupljeno po građevinskoj dozvoli, očekujemo preduzimanje mjera uključujući i prijave

1608hotelcgok
I
zvještaj Uprave za inspekcijske poslove potvrđuje da prilikom rušenja hotela „Crna Gora“ nije postupljeno po građevinskoj dozvoli i tehničkoj dokumentaciji i Ministarstvo održivog razvoja i turizma očekuje efikasno preduzimanje svih dodatnih mjera iz nadležnosti inspekcije, uključujući i eventualne prijave organima pravosuđa, saopšteno je Portalu Analitika iz tog vladinog resora.

MOR: U slučaju rušenja hotela nije postupljeno po građevinskoj dozvoli, očekujemo preduzimanje mjera uključujući i prijave
Portal AnalitikaIzvor

U ministarstvu ističu da je  takvo postupanje posebno važno, „imajući u vidu da je, u ovom slučaju, pored materijalne izazvana i nematerijalna šteta zbog uništavanja arhitektonskog nasljeđa specifične simboličke vrijednosti“.

-U tom smislu, ministarstvo je, još u prvom javnom obraćanju, zatražilo da nadležni organi, pored ostalog, obavežu počinioca na obnovu bespravno srušenih segmenata starog hotela.

Ministarstvo će do kraja pratiti kompletan proces, u nastojanju da doprinesemo punom poštovanju zakonom propisanih procedura, bez ikakvih izuzetaka i odstupanja, posebno u slučajevima kada se radi o vrijednoj građevinsko-arhitektonskoj baštini Crne Gore- naglašava se u saopštenju, uz konstataciju da je u dijelu javnosti, zbog nedovoljnog poznavanja procedura i  nadležnosti državnih organa stvoren utisak o neposrednoj odgovornosti ministarstva za predmetno dešavanje.

-Zato ponovo naglašavamo da ova institucija nema ingerencije, niti operativne mehanizme, za sprečavanje i sankcionisanje ovakvih događaja. Nakon davanja saglasnosti na planski dokument, izdavanja urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole, Ministarstvo nije ovlašteno za vršenje nadzora radova i provjeru njihove usklađenosti sa dozvolom. U tom smislu, vjerujemo da će i mediji korektnim i preciznim izvještavanjem, pažnju javnosti fokusirati u pravom smjeru, bez paušalnog i neargumentovanog pripisivanja krivice Ministarstvu održivog razvoja i turizma- navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je, kako se dodaje, još u fazi davanja saglasnosti na planska dokumenta i izdavanja  građevinske dozvole investitoru insistiralo na očuvanju arhitektonskih i simboličkih vrijednosti hotela Crna Gora.

- Dakle, građevinska dozvola je izdata u kontekstu projektne potvrde da glavna fasada hotela Crna Gora ka ulici Slobode i ka Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog sa kolonadnim stubovima neće biti ruinirane tokom gradnje novog objekta.  Nakon što je pomenuti dio hotela Crna Gora, bez ikakve najave, indikacije ili upozorenja, srušen, ministarstvo je javno ukazalo na predmetnu nepravilost i obavijestilo inspekciju za građevinarstvo Uprave za inspekcijske poslove- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika