Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • INSPEKCIJA: Investitoru hotela Hilton rok od 10 dana da revidira projekat i uskladi ga sa građevinskom dozvolom

INSPEKCIJA: Investitoru hotela Hilton rok od 10 dana da revidira projekat i uskladi ga sa građevinskom dozvolom

1608dozvolahotelcgok
I
nspekcija za građevinarstvo Uprave za inspekcijske poslove naložila je investitoru u rekonstrukciju podgoričkog hotela „Crna Gora“, firmi „Normal kompani“, da u roku od deset dana koriguje i revidira glavni projekat i uskladi ga sa idejnim projektom na osnovu kojeg je dobio građevinsku dozvolu. U izvještaju inspekcije se navodi da se investitoru zabranjuje izvođenje radova na rušenju objekta dok se ne izvrše izmjene planske dokumentacije, kojom je predviđeno zadržavanje južne fasade ( prema Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog) i zapadne fasade   ( prema ulici Slobode), funkcionalne cjeline 5 u punoj visini objekta, kao i kolonade stubova kružnog poprečnog presjeka sa krovom terase ispred kafane na južnoj fasadi.

INSPEKCIJA: Investitoru hotela Hilton rok od 10 dana da revidira projekat i uskladi ga sa građevinskom dozvolom
Portal AnalitikaIzvor

- Na osnovu  utvrđenog činjeničnog stanja, zapisnika o izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i mišljenja odgovornog projektanta konstrukcije Idejnog i Glavnog  projekta, utvrđeno je da je došlo do nepredviđenog rušenja usljed nepredviđenih okolnosti, zbog čega je  donešeno  rješenje o Zabrani izvođenja  radova na rušenju objekta 14. avgusta. Rješenjem je investitoru naloženo  da izvrši izmjenu glavnog projekta u roku od deset  radnih  dana i inspektor za građevinarstvo  će  pratiti  izvršenje  naloženih  mjera. Inspektor za građevinarstvo će izvršiti kontrolu  usklađenosti izmjene revidiranog Glavnog projekta i  Idejnog  projekta na osnovu koga je izdata građevinska dozvola od strane nadležnog ministarstva, tj. da li je južna fasada ( prema Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog) i zapadna fasada ( prema ulici Slobode) i kolonada stubova kružnog poprečnog presjeka sa krovom terase ispred kafane  na južnoj fasadi, u izmjenama urađena u skladu sa Idejnim  projektom- navodi se u nalazu nadležne isnpekcije.

U izvještaju se konstatuje da je glavnim projektom predviđeno zadržavanje južne fasade ( prema Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog) i zapadne fasade ( prema ulici Slobode), funkcionalne cjeline 5 u punoj visini objekta ( PV + 1 ) i kolonada stubova kružnog poprečnog presjeka sa krovom terase ispred kafane na južnoj fasadi.

-Inspektor je utvrdio da je u dijelu objekta gdje se zadržava južna i zapadna fasada i kolonada stubova kružnog poprečnog presjeka sa krovom terase, prilikom izvođenja radova na rušenju koji su predviđeni kao što smo već naveli Glavnim projektom, došlo do urušavanja elemenata građevinskih konstrukcija. Isti je zapisnički ukazao na utvrđene nepravilnosti  i zabranio dalje izvođenje radovima na rušenju preostalih djelova funkcionalne cjeline 5 i  dijela funkcionalne cjeline 4. Kontrolom gradilišne dokumentacije je utvrđeno da  postoji upis u građevinskom dnevniku sa unešenom primjedbom od strane izvođača radova, gdje se navodi da su se „i pored postavljenog bočnog osiguranja za konstruktivne elemente koji se ne ruše, zbog lošeg stanja nosivosti horizontalnih i vertikalnih elemenata desila nepredviđena rušenja istih“.

-Investitor je inspektorima za građevinarstvo dao na uvid mišljenje odgovornog projektanta konstrukcije  Idejnog i Glavnog projekta,  prof.dr. Mladena Ulićevića, u kojem se navodi da je do gubitka stabilnosti fasadnih zidova došlo iz dva razloga- struktura zida bez vertikalnih serklaža i slabim horizontalnim serklažima, uz vrlo niski kvalitet vezivnog maltera, bili su nedovoljni da se  suprostave horizontalnim dejstvima nakon uklanjanja međuspratnih tavanica gornjih etaža, te da je privremeno bočno osiguranje bilo nedovoljno da spriječi prevrtanje zidova ka unutra. U mišljenju odgovorni projektant konstrukcije ističe da je neophodno da investitor i izvođač radova urade na odgovarajući bezbjedan način demontiraju stubove kolonade kao cjeline, kao i preostali dio kamene fasade prizemlja i sačuvaju ih od oštećenja, te da ih u pogodnoj fazi izgradnje vrate u prvobitno stanje, koristeći metode konzervatorskih i restauratorskih radova, uz preporuku da je potrebno uraditi novi projekat konstrukcije za ovaj dio objekta- naglašava se u nalazu građevinske inspekcije.

Portal Analitika