Svijet

Preminula najbogatija Španjolka, suvlasnica "Zare"

1608-rosalia
S
uosnivačica poznate španske tekstilne kompanije "Zara" i najbogatija žena u Španiji, Rosalija Mera, preminula je u četvrtak na ostrvu Menorki u 70. godini života pošto je pretrpjela moždani udar, javili su španski mediji.

Preminula najbogatija Španjolka, suvlasnica "Zare"
Portal AnalitikaIzvor

Na ovogodišnoj listi najbogatijih ljudi svijeta američkog časopisa "Forbs", Mera je zauzimala 195. mjesto zahvaljujući bogatstvu od 4,6 milijardi eura, a mediji su je nazivali i najbogatijom ženom u svijetu koja je sama zaradila bogatstvo, prenijela je agencija AFP.

Rosalija Mera je školu napustila sa 11 godina, da bi sa 13 počela da radi kao krojačica. Zajedno sa mužem Amansijom Ortegom, od kojeg se kasnije razvela, Mera je osnovala jednu od najvećih svjetskih kompanija u sektoru tekstila, "Inditeks".

Amansio Ortega je treći na "Forbsovoj" listi milijardera sa bogatstvom od 57 milijardi dolara. Grupacija "Inditeks", u čijem su sastavu pored "Zare" i robne marke "Masimo Duti", "Berška", "Stradivarijus" i "Pul end Ber", objavila je saopštenje u kojem izražava tugu zbog smrti Rosarije Mere.

Mera je 2004. godine napustila upravni odbor "Inditeksa" ali je zadržala 5,05 odsto akcija te firme. Pored toga, ona je posjedovala 30,6 odsto akcija hotelskog lanca "Rum mejt".

Izvor: novosti.rs; foto: forbes.com

 

Portal Analitika