Društvo

LP: Neophodno je na vrijeme zaštititi svoje proizvode

16iberalikoalicijauok
U
procesu pregovora sa EU crnogorska pregovaračka tijela, a posebno ona, čije se aktivnosti odnose na zaštitu intelektualne svojine uključujući i proizvode određenog geografskog porijekla, moraju uložiti dodatne napore da zaštite i sačuvaju registrovane i zaštićene poljoprivredne i prehrambene proizvode domaćeg geografskog porijekla.

LP: Neophodno je na vrijeme zaštititi svoje proizvode
Portal AnalitikaIzvor

 

Kao što je to bio slučaj sa svim državama koje su u procesu predpristupnih pregovora, a i kasnije sve do samog ulaska u EU, vodile intezivnu diplomatsku borbu da sačuvaju domaće proizvode pod registrovanim imenima od konkurentskih proizvoda ostalih članica, tako i Crna Gora mora aktivno raditi na očuvanju svojih geografski determinisanih proizvoda. U toku tih pregovora crnogorski pregovarački tim mora dogovoriti rok, koji će crnogorska preduzeća, nakon pristupanja EU imati da i na nivou Unije registruju i zaštite geografsko porijeklo domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića, koji već imaju zaštitu na državnom nivou. Na taj način će naši proizvođači pod identičnim uslovima, kao i proizvođači na nivou EU biti zaštićeni i ujedno će jasno diferencirati svoje proizvode na, ionako, prezasićenom tržištu EU. Benefiti koje će ostvariti crnogorska privreda, sami izvoznici i budžet Crne Gore su mnogostruki, a najvećim dijelom će se iskazati kroz uvećani priliv novca od izvoznih aktivnosti, kao i kroz mogućnosti izlaska na drugo po veličini tržiše u svijetu, što ujedno smanjuje budžetski deficit. Sa druge strane, usljed otvaranja domaćeg tržišta za proizvode iz EU naša ekonomija će se suočiti sa žestokom konkurencijom.

Za crnogorsku privredu, kao malu i uvozno orjentisanu, ne bi bilo dobro da previdi ove aktivnosti u procesu pregovaranja sa partnerima iz EU i da napravi iste greške kao neke države u region koje su, izuzev Slovenije koja je zaštitila svoje geografski određene proizvode, propustile šansu da animiraju svoje proizvođače da isto učine.

U prethodnoj godini izvezeno je preko 19% manje roba, nego u 2011. godini što mora poslušiti kao opomena kreatorima ekonomske politike tim prije što je ovaj trend nastavljen i u ovoj godini. Za očekivati je da će se i u narednom period zadržati slično stanje ukoliko se strateški ne promijeni pristup ovome pitanju. Ekonomske koristi koje bi država u globalu ostvarila uticale bi direktno i na našu turističku ponudu prvenstveno jer bi gostima bili u prilici ponuditi hranu i piće sa oznakom zaštićenog geografskog područja.

Portal Analitika