Društvo

Izložba povodom 80 godina školskog broda Jadran

fishtank-ensemble-foto
P
orto Montenegro je najavio svečano otvaranje izložbe organizovane povodom 80. rođendana školskog broda Jadran, u nedjelju 18. avgusta u Zbirci pomorskog nasljeđa sa početkom u 20h.

Izložba povodom 80 godina školskog broda Jadran
Portal AnalitikaIzvor

Izložba je organizovana povodom obilježavanja važnog datuma za Jadran, 19. avgusta, kada je, ovaj po mnogo čemu jedinstveni brod, prvi put upisan u flotnu listu mornarice Kraljevine Jugoslavije, a koji se od 1933. godine obilježava kao dan broda Jadran.

Različiti izloženi artefakti donose djelić istorije broda čija je prva i matična luka bila Tivat. Među izloženim eksponatima posjetioci će imati priliku da vide mnoštvo fotografija koje svjedoče o životu na Jadranu, ordenje i plakete koje je ovaj jedrenjak zavrijedio, originalnu brodsku dokumentaciju, ali i navigacione instrumente i pomorski mobilijar. Brod Jadran je ploveća učionica koja je iznjedrila generacije mornara, pomorskih oficira i podoficira, te su njegova jedra simbol uspješne plovidbe.

Iste večeri na platou ispred podmornice P-821 Heroj, nastupiće bend Fishtank Ensemble iz Los Anđelesa, sa početkom u 21h. Svojom jedinstvenom energijom i spektaklom na sceni, izvešće u širokom spektru muzičkih žanrova najbolje numere turske, rumunske i romske etno muzike, ali i franscuski džez i balkansku muziku. Koncert se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, u sklopu Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, čiji je generalni sponzor kompanija Adriatic Marinas.

Portal Analitika