Društvo

Crnogorski planinari osvojili jedan od vrhova Alpa

16alp
C
rnogorski alpinisti Savić Glendža i Ivan Femić, članovi planinarskog kluba “Visokogorci“, popeli su se prije par dana na jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpima, Materhorn u Švajcarskoj, na visini od 4 478 metara.

Crnogorski planinari osvojili jedan od vrhova Alpa
Portal AnalitikaIzvor

Cetinjan Savić Glendža je za Radio Crne Gore rekao da je čitava ekspedicija bila zahtjevna i teška i da su tokom uspona imali i nekoliko pehova sa opremom, ali da su na kraju ipak uspjeli u svojim namjerama.

"Ovaj vrh je simbol alpinizma i jedan od, kako ga alpinisti nazivaju, “tri problema” Alpa i moram da priznam da nije bilo lako, ali smo na kraju ipak uspjeli“, rekao je Glendža i istakao da su ovu ekspediciju posvetili svom pokojnom kolegi, Nikšićaninu Danilu Petroviću.

"Naime, 10. avgusta 2005., prilikom povratka sa vrha Materhorna, naš kolega je poginuo. On je bio član planinarsko smučarskog društva "Javorak" iz Nikšića, a nas dvojica smo odlučili da mu posvetimo ovu ekspediciju", naglasio je Glendža.

16alp2
On je najavio da njih dvojica imaju već zakazanu ekspediciju - Aconcagua 2014, koja je visoka 6960 metara.

“Pripreme su već počele i karte su kupljene, tako da očekujemo da će sve proteći kako smo isplanirali. Nadamo se da ćemo uskoro ići i na neki od vrhova u Himalajima koji su visoki preko 8000 metara, a ima ih ukupno 14”, kazao je Glendža.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore
Portal Analitika