Društvo

Šangajska lista: Američki univerziteti najbolji na svijetu, CG nema na listi

1508arwu
Š
angajska lista - akademsko rangiranje 500 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU), koju od 2003. pravi Centar za prestižne univerzitete pri Univerzitetu Jiao Tong u Šangaju - i ove je godine je potvrdila prevlast američkih univerziteta, prenose mediji u regionu.

Šangajska lista: Američki univerziteti najbolji na svijetu, CG nema na listi
Portal AnalitikaIzvor

Na listi su se našli i državni univerziteti u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, ali ne i univerziteti iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, sa Kosova.

Među prvih deset nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi je rangiran Harvard pa Stenford (Stanford), Berkli (Berkeley), Institut za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT), britanski Kembrdiž (Cambridge), Institut za tehnologiju iz Kalifornije (Caltech), Prinston (Princeton), Kolumbija (Columbia), Čikago (Chicago) i još jedan britanski univerzitet - Oksford (Oxford).

Među prvih 20 čak je 17 američkih univerziteta, a što se tiče kontinentalne Evrope najbolje rangiran je univerzitet ETH u Cirihu, koje je na listi zauzelo 20. mjesto. Francuski univerziteti "Pjer i Marija Kiri" (Pierre & Maria Curie) i u Južnom Parizu (Paris-Sud) zauzeli su 37, odnosno 39. mjesto. Među 500 najuglednijih univerziteta je čak 146 američkih, 37 britanskih i isto toliko njemačkih kao i 34 kineska, iako niti jedno u prvih 100.

Najbolji njemački univerziteti nisu zauzeli visoka mjesta: najbolji je minhenski na 50. mjestu. Najbolji austrijski univerzitet je Beč, koji je u grupi od 151. do 200. mjesta. Dva najbolja italijanska univerziteta su u Pizi i La Sapienza u Rimu koja su u grupi od 101. do 150. mjesta. Praški Karlov univerzitet je između 201. i 300. mjesta, a na popisu nema nisu ni slovački, bugarski i rumunski univerziteti, a samo su dva iz Rusije i jedno iz Indije.

Univerziteti u Zagrebu i Ljubljani su u istoj grupi - od 401. do 500 mjesta, dok je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju i sada se nalazi u grupi od 301. do 400 mjesta.

U kriterijume rangiranja spadaju naučni i istraživački radovi, uticaj na nauku, citiranost radova, uticaj univerziteta u regiji.

U cilju transparentnosti u izboru univerzitetskih studija, Evropska unija je odlučila da ove godine sprovede vlastito rangiranje prvih 700 univerziteta u svijetu, pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijima. Prva objava najboljih po tim kriterijima se očekuje u proljeće 2014. godine.

Portal Analitika