Kultura

KOTOR ART: U oktobru o malom jubileju festivala i njegovoj perspektivi

1508kotorart
T
okom 47 festivalskih dana, od 1. jula do 16. avgusta, realizovano je svih 125 planiranih programa. Nastupilo je oko 2.500 umjetnika iz 30 zemalja, a program je pratilo više od 35.000 gledalaca, zvanična je statistika ovogodišnjeg 5. Kotor Arta.

KOTOR ART: U oktobru o malom jubileju festivala i njegovoj perspektivi
Portal AnalitikaIzvor

Zaokružujući danas detalje ovogodišnjeg najvećeg ljetnjeg kulturnog događaja, ujedno manifestacije od posebnog značaja za Crnu Goru, organizatori su podsjetili da je 5. Međunarodni festival Kotor Art finansiralo Ministarstvo kulture sa 320.000 eura, Opština Kotor sa 188.000, 50.000 eura obezbijeđeno je iz međunarodnog festivalskog fonda EACEA i oko 120.000 eura od komercijalnih sponzora, kao i kroz usluge i koprodukcije sa drugim institucijama - Crnogorskim narodnim pozorištem, Kraljevskim pozorištem Zetski dom i Muzičkim centrom Crne Gore.

- Izuzetnim kvalitetom programa, opštom idejom, ambijentom u kom se odvija, visokim organizacionim standardima, Kotor Art petu godinu zaredom uživa pokroviteljstvo UNESCO-a. Ove godine je u cijelosti bio posvećen jubileju 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, a okosnicu su činili programi direktno  inspirisani njegovim životom i djelom. Svi programski segmenti realizovani su u skladu sa planom – istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

1508petar1

Prvi čovjek Kotorskog festivala pozorišta za djecu i koordinator cijelog Kotor Arta Petar Pejaković podsjetio je da je taj segment Kotor Arta dobio finansijska sredstva od jednog evropskog fonda „čime je potvrđen i njegov renome“

- Iznjedren je i novi kvalitet; stasali su mladi Kotorani odrasli na festivalu, koji su honorarno angažovani u organizacionim i kreativnim poslovima na Kotor Art-u – dodao je on.

Drugi pozorišni segment, Kotor ArTeatar, otkrivajući nove pozorišne ambijente, realizovao je tri premijere: dvije u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i Kraljevskim pozoristem Zetski dom i jednu sopstvenu produkciju dječije predstave, „čime je nastavljena realizacija ideje o festivalskoj produkciji predstava za djecu“. Naravno, sve festivalske produkcije nastavljaju svoj repertoarski život tokom godine u pozorištima i učešćem na međunarodnim festivaliama. Takođe, odigrane su i tri reprize ranijih produkcija „za koje se tražila karta više“.

1508ratimirO Don Brankovim danima muzike, svakako programski najkvalitetnijoj cjelini ove godine, govorio je Ratimir Martinović.

- Tokom trajanja 12. Don Brankovih dana muzike, osim što su prema planu realizovali svojih 12 koncerata, posjećenost je bila gotovo sto odsto od čega je 40 odsto bilo inostrane publike, sa različitih govornih područja. Uspješno je realizovana i akcija „Umjetnost djeci“ kojom je obezbjeđena donacija od više od 4.000 eura za potrebe adaptacije Dječijeg odjeljenja Kotorske bolnice. Kvalitetom programa i po ocjeni gostujućih umjetnika, Don Brankovi dani muzike su u rangu je najboljih evropskih muzičkih festivala.

1508milanMilan Kovačević iz Festivala klapa kao poseban kvalitet ovog dijela programa navodi renesansu bokeljske pjesme, tačnije 38 novih aranžmana notnih zapisa Ludvika Kube koji su objavljeni u prvom izdanju festivalskog časopisa Lirica, i premijerno izvođenje 23 nova arnažmana, zatim rekordan broj prijavljenih klapa i prvu pobjedu jedne crnogorske klape i to u tri kategorije.

- Sve je veće interesovanje institucija, kao što su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Opštine Kotor, koji su stali iza rezultata i koncepta novog Grand hotela Fjord, koji je nastao na Kotor APSS-u. Važan je ovakav tretman prostora pa namjeravamo internacionalne susrete koji će se svojim specifičnim pristupom baviti temom planiranja na primorju i, konkretno, u Kotoru – kazala je Dijana Vučinić, osnivač i rukovodilac arhitektonskog segmenta Kotor Arta.

1508jankoJanko Ljumović govorio je o Pisanju grada, segmentu na čijem je čelu, a koji predstavlja „laboratoriju studenata cetinjskih akademija dramskih i likovnih umjetnosti“. Ove godine je pod njegovim okriljem realizovan projekat edukativnih radionica na temu marketinga umjetnosti i to na konkretnom zadatku Kotor Art festivala.

- Pisanje grada je pokazalo zašto je važno vezivati studente, buduće umjetnike za festival i da su novim idejama i prisutnošću u samom gradu pojačali i otvorili nove komunikacije sa publikom – dodao je Ljumović.

Učesnici današnje prezentacije sumarnih rezultata festivala najavili su okrugli sto o Kotor Art-u u oktobru, kada bi, povodom prvog, petogodišnjeg jubileja, bili analizirani i rezimirani dosadašnji umjetnički, programski, finansijski i svi drugi aspekti postojanja i funkcionisanja Festivala.

Podsjećamo, 5. Međunarodni festival Kotor Art završava sjutra drugim repriznim igranjem  predstave „Njegoš za djecu - Kako rastu veliki ljudi“, posljednjom ovogodišnjom pozorišnom produkcijom.

Foto: D.Miljanić/Kotor Art

Portal Analitika