Svijet

Egipat: Protivnici vojne uprave zapalili Gradsku upravu u Gizi

1508giza
U
nekoliko egipatskih gradova danas su organizovani protesti protiv masakra koji su izvele egipatske snage, koje su oružanom intervencijom pokušale da okončaju mirne proteste protiv vojnog udara, na Trgu Rabijatul Adevije u Kairu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Egipat: Protivnici vojne uprave zapalili Gradsku upravu u Gizi
Portal AnalitikaIzvor

Demonstranti su okupirali, a potom i zapalili zgradu Gradske uprave u Gizi koja se nalazi u Ulici El Herem. Očevici tvrde da su se stotine demonstranata protiv jučerašnjeg masakra okupile ispred džamije Hatim el Murselin i da su krenuli u protestnu šetnju prema zgradu Uprave u Gizi. Pošto nisu zatekli obezbjeđenje zgrade, demonstranti su prvo na zgradu okačili postere svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, a nedugo zatim i zapalili zgradu.

Jučerašnja krvava intervencija egipatske vojske u Kairu bila je povod i za protestne šetnje održane u Aleksandriji, na sjeveru Egipta.

Portparol Muslimanske braće u Aleksandriji, Enes El Kadi za agenciju Anadolija je potvrdio da je ova organizacija organizovala današnje proteste i poručio da će oni biti nastavljeni i u narednom periodu.

- Mi ne priznajemo zakon vojne vlasti o zabrani izlaska i okupljanja na javnim mjestima. Protesti će biti nastavljeni - rekao je El Kadi.

Stotine Egipćana protestovalo je i u gradu Arišu, na sjeveru Sinajskog poluostrva.

Foto: ONTV

Portal Analitika