Svijet

Otkrivena najstarija društvena igra na svijetu

1508-igra
M
alene, isklesane kamene figure nedavno pronađene u pet hiljada staroj grobnici u Turskoj dio su najstarije društvene igre na svijetu, tvrde turski arheolozi.

Otkrivena najstarija društvena igra na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Arheološki tim zadužen za proučavanje bronzanog doba radio je na analizi materijala prikupljenog iz grobnica otkrivenih u blizini Sirita, na jugoistoku Turske. Svakako najzanimljiviji pronađeni predmeti bile su neobične figurice različitih oblika i boja. Četrdesetdevet pronađenih figura bilo je obojeno u zelenu, crveno, plavu, crnu i bijelu boju.

„Neke od njih predstavljaju svinje, pse i piramide, druge su u obliku lopti ili municije. Takođe smo pronašli i neke u obliku kocki kao i tri posebno izrađene figurice različitih oblika, ukrašene bijelom ljuskom i crnim kamenčićima“, kazao je za „Discovery News“ Haluk Saglamtimur sa Univerziteta Ege u Izmiru.

Prema tvrdnjama Saglamtimura, koji je otkriće predstavio i na nedavno održanom skupu arheologa u Mugli, slični predmeti nađeni su i na lokalitetima na sjeveroistoku Sirije i u Iraku.

„Međutim, oni su tamo pronađeni kao pojedinačni objekti, pa smo vjerovali da je riječ o figurama koje su služile za računanje“, izjavio je Saglamtimur i dodao „s druge strane, ove novootkrivene figurice su pronađene u istoj grupi i to je jedinstveno otkriće, kao da smo pronašli komplet za igranje šaha.“

Saglamtimur sa svojim kolegama trenutno radi na proučavanju potencijalnih pravila i strategija za igranje igre. Uz figurice su pronađeni i mali štapovi kao i nekoliko drvenih predmeta. Sve što je do sada utvrđeno jeste da je osnovni broj u igri četiri, te da su pravila igre koncentrisana oko tog broja. Da li to znači da su bila potrebna i četiri igrača, još uvijek nije poznato.

Ovo otkriće potvrđuje da je, uz Egipat, prapostojbina društvenih igara takozvani „Plodni polumjesec“, dio Jugozapadne Azije.

Izvor: b92.net

Portal Analitika