Politika

Jovićević: Posljednja šansa da SDP sačuva obraz

97sj
Socijaldemokratska partija treba da izazove krizu vlasti koja će dovesti do vanrednih izbora i tako iskoristi posljednju šansu da dokaže kako su joj državni interesi važniji od očuvanja vlasti, kazao je profesor Svetozar Jovićević.

Jovićević: Posljednja šansa da SDP sačuva obraz
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da Demokratska partija socijalista nema puno prostora za izbor novog koalicionog partnera, zbog čega će pristati na dalje zatezanje u vlasti, ali da Socijaldemokrate moraju iskorisitti šansu za istorijski preokret. Jedino na taj način, smatra Jovićević, ta stranka mogla bi da „abolira decenijsko učešće u korumpiranoj vlasti“.

- SDP ima veliku prednost u donosu na većeg koalicionog partnera, jer je u poziciji da povuče krupan potez i raskrsti ovaj haos. Tako bi u velikoj mjeri relativizovali svoje ne male greške iz perioda zajedničkog vršenja vlasti. Hoće li on to uraditi i dal i će imati snage veliko je pitanje. Stvar je u tome što im je ostalo malo vremena- kazao je Jovićević za „Vijesti“.

Razloge oklijevanju Socijaldemokrata Jovićević vidi u strahu da bi napuštanje vlasti moglo izazvati potrese u stranci. Jovićević smatra da kriza u vladajućoj koaliciji predugo traje i da je realno očekivati vanredne izbore.

- DPS nema mnogo izbora iako bi rado našao novog partnera ili bi, u svom stilu, članove nekih drugih partija privukli na svoju stranu. Očigledno da to ne ide lako ni brzo, jer potreban im je veliki broj, pa je to još jedan motiv za opstanak aktuelne koalicije- navodi Jovićević.

Politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević ocijenio je da su vanredni izbori nepotrebni i da se nada da će Socijaldemokratska partija imati pragmatičan odnos u vezi krize u koaliciji.

Komentarišući najave da bi početkom septembra moglo doći do pregovora o odnosima u koaliciji, Milošević je kazao da socijaldemokrate do sada nijesu slale nikakave zahtjeve za sastanak, ali i da inicijativa još ne postoji ni iz DPS-a.

“I dalje sam siguran da će SDP, bez obzira na neke njihove stavove, imati pragmatičan odnos u odnosu na situaciju i odnose u koaliciji. Smatram da novi izbori ne bi donijeli promijenjenu sliku u parlamentu", kazao je Milošević Vijestima.

 

 

 

 

Portal Analitika