Svijet

Ovo je vatikanska Anđelina Džoli koja je uzdrmala rimsku kuriju

franceskaipapauok
Atraktivna crnka Frančeska Imakolata Šauki našla se u centru nove vatikanske afere i postala trn u oku Rimske kurije. Šauki, koju su mediji prozvali vatikanskom Anđelinom Džoli, pažnju javnosti je privukla kad je prošle godine na svom Tviteru počela da objavljuje osjetljive informacije o srcu katoličke crkve, a potom je prije mjesec dana postala član komisije koja kontroliše finansijske organe Vatikana.

Ovo je vatikanska Anđelina Džoli koja je uzdrmala rimsku kuriju
Portal AnalitikaIzvor

Ovo neočekivano napredovanje, uprkos gnjevu i protivljenju pojedinih moćnih kardinala, otvara pitanje – ko je ova misteriozna žena i kako je dospjela na tako visok položaj?

Zbog afere koju je izazvala svojim aktivnostima na društvenim mrežama, kardinal Tarčizio Bertone, državni sekretar Vatikana, koji je bio tema njenih tvitova i prije nego što je ušla u komisiju za kontrolu finansijskih institucija Vatikana umiješanih u skandale, morao je da prekine svoj kratki odmor u Alpima, nakon što ga je papa Franja pozvao da prisustvuje kriznom sastanku povodom “slučaja Šauki”.

imakolataunutuok- Bertone je korumpiran - napisala je Šaukijeva još prošle godine, u vrijeme afere “Vatiliks”, kojom su razotkrivene informacije o homoseksualnom lobiju i mutnom finansijskom poslovanju u Vatikanu.

Kritike na račun Bertonea je nastavila da iznosi i za vrijeme Konklave (“Ako se izbor produži, Bertoneov lobi će pobijediti”), a u martu 2013. je ostavku Jozefa Racingera prokometarisala sljedećim riječima:

- Papa već godinu dana boluje od leukemije. Bretone se nametnuo.

Umiješana u aferu "neposlušni sobar"

Mnogi se pitaju zašto je papa Franja uopšte postavio ovu mladu ženu za člana pomenute komisije. Kako se saznaje, Frančeksa Šauki je imala direktnu vezu za Vatikan posredstvom svog supruga, informatičara, koji godinama radi za jednu katoličku fondaciju i koji je navodno u dobrim odnosima sa kurijskim kardinalom Anđelom Komastrijem.

Kada su prošle nedjelje u medijima objavljeni njeni tvitovi, Frančeska je izjavila da je to ne brine, a u odbranu joj je priskočio i Đanluiđi Nuci, čovjek koji je prvi objavio povjerljiva dokumenta koje je sobar pape Benedikta XVI krišom izneo iz Vatikana.

- Imamo papu koji kaže da postoji gej lobi u Vatikanu, a onda se zgražavamo zbog mlade žene koja slobodno izražava svoje mišljenje - rekao je Nuci, za kog vatikanski stručnjaci sad sumnjaju da mu je upravo Frančeska dostavila informacije o neposlušnom sobaru.

Ko je Italijanka koja je uzdrmala Vatikan

Frančeska Imakolata Šauki (30) je diplomirala pravo, po zanimanju je PR menadžer, a radila je kao šef za odnose sa javnošću u konsalting agenciji “Ernst & Jang”. Rodila se u južnoitalijanskom regionu Kalabriji, kao ćerka Italijanke i Francuza marokanskog porijekla. Katoličke je vjere i veoma je cenila papu Jovana Pavla II, a naročito Benedikta XVI.

Izvor: blic.rs, telegraf.rs

 

 

Portal Analitika