Svijet

BARADEJ: Podnosim ostavku ne želim da snosim odgvornost

elbaradejok1408
P
otpredsjednik Egipta Mohamed El Baradej podnio je danas ostavku zbog neslaganja sa odlukom vlasti da nasilno ukloni protestne kampove pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija u Kairu, što je dovelo do sukoba u kojima je poginulo najmanje 149, a ranjeno više stotina ljudi.

BARADEJ: Podnosim ostavku ne želim da snosim odgvornost
Portal AnalitikaIzvor

On je ostavku obrazložio u pismu upućenom privremenom predsjedniku Egipta Adli Mansuru, u koje je AFP imao uvid.
"Postalo mi je preteško da i dalje snosnim odgovornost za odluke sa kojima se ne slažem i od čijih posljedica strahujem. Nažalost, od današnjih događaja profitiraju samo oni koji pozivaju na nasilje i teror, ekstremističke grupe ", naveo je nobelovac El Baradej u pismu.
Egipatske snage bezbjednosti danas su, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrijebile suzavac kako bi suzbile proteste Morsijevih pristalica, a u nasilju je bilo žrtava na obje strane - u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.
El Baradej se i ranije protivio ideji razbijanja protestnih kampova Morsijevih pristalica u Kairu i prije deset dana je u intervjuu za Vašington post rekao da bi oni "trebalo da budu rasformirani putem dijaloga".
U Egiptu je danas proglašeno vanredno stanje, nakon što su se sukobi između snaga bezbjednosti i pristalica Morsija proširili širom zemlje i odnijeli više stotina života.
Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vojsci je naloženo da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbjednosti.
U Kairu i deset od ukupno 27 provincija, uveden je i policijski čas tokom noći, a piramide u Gizi i muzeji u Kairu i Aleksandriji biće privremeno zatvoreni.

 

(MINA)

Portal Analitika