Društvo

Visokogorci Crne Gore osvojili “Materhorn”

materhornok1408
Č
lanovi podgoričkog Planinarskog kluba Visokogorci Crne Gore osvojili su danas “Materhorn”, saopšteno iz tog kluba.

Visokogorci Crne Gore osvojili “Materhorn”
Portal AnalitikaIzvor

Navodi se da su se na jedan od najzahtjevnijih vrhova u Alpima, visok 4478 metara, popeli Ivan Femić i Savić Glendža
"Uspon su izveli izuzetno fizički i tehnički zahtjevnom rutom, sa Švajcarske strane iz Zermata preko grebena Hornlihute. Materhorn je sinonim alpinizma, izazov za sve planinare svijeta, jedan od posljednjih problema Alpa, kako je nazvan u planinarskom svijetu", piše u saopštenju kluba dostavljenom agenciji MINA.
Navodi se da je crnogorski dvojac uspio da se domogne vrha 10. avgusta, na isti dan kada je na tom vrhu 2005. godine poginuo crnogorski alpinista, član nikšićkog Javorka Danilo Petrović.
"Zbog toga su Visokogorci odlučili da ovaj uspon posvete pokojnom Petroviću", piše u saopštenju.
Saopšteno je da su tokom silaska sa vrha Femić i Glendža imali problema sa opremom, ali da je na sreću sve proteklo u najboljem redu.
"Uspjehu je doprinijela dobra pripremljenost alpinista i činjenica da su bili dobro aklimatizovani. Femić je nedavno sa još tri člana Visokogoraca osvojio najviši evropski vrh Elbrus na Kavkazu, a Glendža, kao član ekspedicije tog kluba stajao na vrhu Mon Blana", piše u saopštenju.
Navodi se da su Visokogorci Crne Gore tim usponom uspješno okončali ovogodišnju sezonu ekspedicija na evropske planine.
"Među kojima je vrijedan pomena i uspon na Gerlahovski štit, najviši vrh Visokih Tatri koji su prije sedam dana izveli Boris Čelebić, Zoran Prljević, Milena Krasić i Ivan Savić", piše u saopštenju.

Portal Analitika