Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • ЏОМИЋ: Мој случај је примјер да МУП истрајава на незаконитој пракси

ЏОМИЋ: Мој случај је примјер да МУП истрајава на незаконитој пракси

17-velibor-dzomic
П
ротојереј-ставрофор др Велибор Џомић у саопштењу достављеном Порталу Аналитика наводи да је Подручна јединица МУП-а у Подгорици донијела пето рјешење којим је одбила његов захтјев привремени боравак у Црној Гори а на основу спајања породице.
ЏОМИЋ: Мој случај је примјер да МУП истрајава на незаконитој пракси
Portal AnalitikaIzvor
Џомић сматра да се ни ово рјешење не разликује од претходних и додаје да очекује да ће и оно бити поништено. Он тврди да је и ово рјешење незаконито те да ће преко адвоката уложити тужбу.
„Довољно је да наведем да је првостепени орган и овом приликом флагрантно игнорисао обавезујући налог из раније пресуде Управном суда којим је тај орган обавезан да у образложењу рјешења наведе конкретне доказе и радње на основу којих би утврдило да као православни свештеник 'угрожавам националну безбједност Црне Горе”. Умјесто тога, и у овом рјешењу, као и у претходним, само је наведено моје име и презиме и одредба Закона о странцима, али не и докази и радње који би доказивали тврдњу да ”угрожавам националну безбједност”, наводи у саопштењу протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.
Велибор Џомић наводи даље у саопштењу да „најновија кадровска промјена којом је на чело Подручне јединице МУП-а у Подгорици постављена Миланка Баковић умјесто Љиљане Дапчевић јасно показује да однос у погледу доношења рјешења, када је у питању православно свештенство и монаштво, није промијењен“.
„Евидентно је да се и на мом, као и још неким случајевима, истрајава на старој незаконитој пракси. То јасно свједочи да квалитативне промјене нема, али и политичким притисцима у овим случајевима што је недопустиво у правној држави. По свему судећи, они који злоупотребљавају јавна овлашћења ради прогона свештеника не хају ни за то што Стејт дипартмент већ другу годину евидентира мој случај у својим годишњим извјештајима као један од примјера кршења људских права у Црној Гори“, наводи се у саопштењу достављеном Порталу Аналитика.
Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић тврди да је истрајавање Подручне јединице МУП-а у Подгорици на оваквим незаконитим одлукама зачуђујуће, те да је таква и чињеница да првостепени органи МУП-а у Пљевљима, Никшићу, Подгорици, Колашину и другим градовима већ мјесецима коче поновљене управне поступке свештеницима и монасима након пресуда Управног суда којим су поништена њихова решења.
„Законски рок за доношење новог рјешења је 30 дана, а само у случају пљеваљских свештеника је прошло више од шест мјесеци. Ових дана ћу обрадити све те случајеве на подручју Црне Горе тако да ће јавност моћи да добије још јаснију слику о драстичном и упорном кршењу људских права свештеника и монаха од стране МУП-а, али и о трошковима којим неодговорни службеници, злоупотребом јавних овлашћења, наносе штету буџету и угледу Црне Горе“, наводи доктор Џомић.
Протојереј-ставрофор у свом саопштењу објашњава да се до сада ни он, ни било ко од оштећених свештених лица, нису обраћали Европској комисији, канцеларијама Савјета Европе и ОЕБС-а и страним амбасадама.
„Покушаћемо и овом приликом да се изборимо за своја права и поштовање закона, али ћемо након завршетка овог дијела поступка бити принуђени да међународним институцијама доставимо сву документацију о кршењу закона и политичким притисцима у покушају прогона православног свештенства од стране МУП-а из Црне Горе. Поред тога, принуђен сам да након овог поступка, уколико рјешење поново буде негативно, искористим законско право и затражим изузеће МУП-а у мом случају“, закључује Џомић.

Portal Analitika