Politika

SEKULIĆ: Izmjene izbornih zakona će biti donešene konsenzusom

okpedja
Č
lan Radne grupe za za izgradnju povjerenja u izborni proces iz Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić kazao je u izjavi za Portal Analitika da mu atmosfera na Radnoj grupi daje za pravo da smatra da će izmjene izbornih zakona biti donešene konsezusom svih političkih stranaka.

SEKULIĆ: Izmjene izbornih zakona će biti donešene konsenzusom
Portal AnalitikaIzvor

Sekulić očekuje da će do 10. septembra Radna grupa završiti posao i predložiti set zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva i da će te izmjene unaprijediti izborni proces.

- Iako smo na samom početku upozoravali da su rokovi za donošenje čitavog seta zakona dosta kratki - dosadašnji rad Radne grupe daje nam za pravo da očekujemo da će rokovi biti ispoštovani. Cijenim da ćemo do početka jesenjeg zasijedanja Skupštine predložiti izmjenu seta zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva. Naravno, tu je najvažniji Zakon o izboru poslanika i odbornika kao i zakoni koji se tiču biračkih spiskova, prebivališta i boravišta, kazao je Sekulić za Portal Analitika.

Sekulić je podsjetio da su izborni zakoni i do sada usvajani velikom većinom u parlamentu i da su parlamentarne stranke i ranije radile na izbornim zakonima.

- Cijenim da smo i do sad imali kvalitetne izborne zakone, međutim ovaj zahtjev za formiranje Rane grupe je bio potreba naših kolega iz opozicije da opravdaju poraz na predsjedničkim izborima svog kandidata.

Upitan koji će biti najveći izazovi u predstojećem radu Radne grupe, Sekulić je kazao da je da je najveći izazov dilema da li da biračke spiskove vodi Ministarstvo unutrašnih poslava ili lokalna samouprava što je do sada bio slučaj.

- Mi iz Radne grupe smo posjetili MUP gdje nam je predstavljena prezentacija iz koje se jasno vidi da je baza podataka koje vodi MUP veoma ažurna i da prigovori koji smo mogli čuti nakon predsjedničkih izbora ne stoje. Podsjećam da su i dosadanji zakoni imali veoma jake kontrolne mehanizme i onemogućavale bilo što što bi dovelo u sumnju izbornu volju građana. Većina članova Radne bila za to da biračke spiskove vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno organ uprave jer imaju objedinjenu bazu podataka, objasnio je Sekulić.

Prema njegovim riječima, veliki izazov će biti i provjera birača na samom biračkom mjestu.

- Bitno je da se ta promjena unaprijedi i da ne izbacimo iz upotrebe sprej i da se to radi i elektronskim putem. Sva ta nova rješenja će biti testirana i provjerena i zavisiće od onoga što bude mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sekulić je kao izazov naveo i pitanje Državne izborne komiije i da li njen rad treba unaprijediti što je predložena i da li DIK-u treba dati nešto veća ovlašćenja.

- Atmosfera na Radnoj grupi daje mi za pravo da očekujem da će većina za izmjene izbornog zakonodavstva biti konsenzus svih politilkih partija. Podsjetiću i ranije da je većina zakona iz izbornog zakonodavstva donešena većinom koja je mnogo veća i od dvotrećinske, zaključio je Sekulić.

 

 

Portal Analitika