Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • RADOVIĆ: Hotel „Crna Gora“ se može vratiti u prvobitno stanje - rušenje je moralo pažljivije, uz evidentiranje bitnih elemenata

RADOVIĆ: Hotel „Crna Gora“ se može vratiti u prvobitno stanje - rušenje je moralo pažljivije, uz evidentiranje bitnih elemenata

radovicok1408
P
rofesor i doskorašnji dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici dr Goran Radović, rekao je za Portal Analitika, da se srušeni dio hotela „Crna Gora“ može vratiti u prvobitno stanje ali da je taj proces dosta problematičan jer, kako navodi, poskupljuje investiciju i produžava rok izgradnje.

RADOVIĆ: Hotel „Crna Gora“ se može vratiti u prvobitno stanje - rušenje je moralo  pažljivije, uz evidentiranje bitnih elemenata
Portal AnalitikaIzvor

Radović ističe da su radovi na rušenju mogli biti pažljivije izvedeni i da su bitni elementi starog hotela trebali da budu zabilježeni.

- Kao čovjek koji se nekad bavio konzervacijom i zaštitom graditeljskog nasljeđa mogu da kažem da srušeni dio hotela „Crna Gora“ može da se vrati u prvobitno stanje s tim što je to dosta problematično – prije svega mnogo je skuplje. Pošto je original srušen sada treba prikupiti sve originalne elemente, obloge, kamena i vratiti u prvobitno stanje. To je malo problematično ali sve se može. To ujedno poskupljuje investuiciju  i produžava rok njene realizacije – rekao je Radović za Portal Analitika.

Doskorašnji dekan Arhitektonskog fakulteta smatra da je rušenje moglo da se uradi pažlljivije.

- Rušenje na ovaj vrlo grub način je  oštetilo obloge koje sada treba vraćati. Investitor će morati da traži sličan materijal. Mogao je sve to da skine i da zabilježi sve elemente a sada mora da traži iglu u plastu sijena. To će sigurno produžiti rokove izgadnje – rekao je Radović.

On navodi da je greška što se ranije nije ušlo u popisivanje i valorizaciju arhitekture 20. vijeka i ističe da rušenje hotela Crna Gora može da inicira tu akciju.

- Ovo nam je upozoporenje da najznačajnija djela arhitekture 20. vijeka zaštitimo i da se o njima brine. U suprotnom sve češće će se dešavati ovakve situacije i doći ćemo do toga da možemo da izbrišemo kompletnu arhitekturu 20. vijeka. U Crnoj Gori imamo  oko 50 vrijednih djela arhitekture 20. vijeka. Pravio sam neki popis i mislim da treba analizirati još nekih 112 objekata – kazao je Radović i poručio da je „hotel „Crna Gora“ mogao da bude uvršten u vrijedna djela arhitekture 20. vijeka time što je, kao kultno mjesto, prerastao je ugostiteljsku funkciju“.

 

Portal Analitika