Abiznis

VLADA: Svi potezi u slučaju KAP-a u skladu sa domaćom i međunarodnom legislativom

vlada
V
ladin biro za informisanje reagovao je na današnji istup bivšeg izvršnog direktora KAP-a Jurija Moisejeva, poručujući da je u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica, nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti.

VLADA: Svi potezi u slučaju KAP-a u skladu sa domaćom i međunarodnom legislativom
Portal AnalitikaIzvor

- Vlada Crne Gore, u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica, nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti, uz poštovanje odredbi Ugovora o poravnanju. Upravo su i problemi sa CEAC-om i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je i jedan od uslova definisanih u Ugovoru za raski, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Crne Gore je, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid Ugovora, ali, kao što je javnosti poznato, CEAC i En plus grupa su odbili da, po tom osnovu, ustupe akcije Vladi Crne Gore. Vlada Crne Gore je ispunila sve svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju, kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija.

Što se tiče uvođenja stečaja u Kombinat aluminijuma Podgorica, taj proces je sproveden uz puno poštovanje Zakona o stečaju.

Tvrdnju da je Vlada Crne Gore, prije osam godina, “falsifikovala finansijske izvještaje Kombinata aluminijuma Podgorica prilikom njegove prodaje” najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan, sproveden saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a o kojoj je vođena javna rasprava.

Privatizacija Kombinata aluminijuma je urađena uz tehničku i finansijsku pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, odabran je konzorcijum renomiranih specijalizovanih internacionalnih kompanija: BNP Paribas iz Francuske; CRU iz Velike Britanije; URS iz Velike Britanije; IKRP Rokas iz Grčke i BC EXEL / ERNEST & YANG. Takođe je, prije zaključivanja, Ugovor o privatizaciji dostavljen Skupštini Crne Gore i Državnom tužilaštvu i objavljen je na internet stranici Vlade.

Na kraju, još jednom podsjećamo da je plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica, koji je Vlada Crne Gore predložila parlamentu, a koji nije dobio zeleno svjetlo u najvećem zakonodavnom organu, značio, osim jasne vlasničke strukture gdje bi Vlada Crne Gore bila vlasnik preko 60 odsto akcija, i sporazumni raskid Ugovora sa CEAC-om i EN plus grupom, gdje bi preduprijedili i ovakve situacije. Taj plan nije dobio podršku u parlamentu, zaključeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika