Region

Mrkić: Srbija nikad nije sprovodila asimilaciju manjina

okmrkic
S
rpski zvaničnici danas su, pošto je rumunski predsednik Trajan Basesku kritikovao odnos Beograda prema Rumunima u Timočkoj krajini, ocijenili da su prava Rumuna u Srbiji poboljšana.

Mrkić: Srbija nikad nije sprovodila asimilaciju manjina
Portal AnalitikaIzvor

Basesku je juče rekao da Srbija "treba da napravi još mnogo koraka da bi postala demokratska država" zbog toga što na "političkom planu" ne shvata da je od "ogromnog značaja" da prizna nacionalne manjine. On je kazao da bi odnosi Rumunije i Srbije bili mnogo sadržajniji ako bi "pitanja Rumuna iz Timočke krajine bila tretirana otvorenije".

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić rekao je za agenciju Beta da Srbija nikad, ni načelno ni u praksi, nije sprovodila politiku asimilacije manjina.

"Po ocjenama Savjeta Evrope i Evropske unije, Srbija je na samom vrhu po poštovanju, zaštiti i institucionalnoj pomoci nacionalnim manjinama. Prema tome, mislim da svako moze na nas samo da se ugleda", rekao je Mrkić.

On nije želeo da komentariše izjavu rumunskog predsednika, ali je kazao da ne vjeruje da je Basesku imao namjeru da nešto ružno o Srbiji kaže jer je "lider nama izuzetno prijateljskog naroda".

- Nismo dobili pun tekst istupanja predsjednika Baseskua, tako da bi bilo neprimireno da komentarišem njegov sadržaj - kazao je Mrkić.

 

 

Portal Analitika