Abiznis

MOISEJEV: Tužbeni zahtjev protiv Vlade od milijardu eura

1308moisejevok
E
n plus grupa neće podnijeti plan reorganizacije KAP-a stečajnom upravniku Veselinu Perišiću, već će pokrenuti više tužbenih zahtjeva protiv Vlade, ukupne vrijednosti oko milijardu eura, izjavio je novinarima bivši izvršni direktor KAP-a Juri Moisejev.

MOISEJEV: Tužbeni zahtjev protiv Vlade od milijardu eura
Portal AnalitikaIzvor

- Angažovali smo nekoliko advokatskih kancelarija i tužićemo Vladu zbog falsifikovanja finansijskih izvještaja prilikom preuzimanja KAP-a 2005. godine Arbitražnom  sudu u Frankfurtu, kršenja ugovora o poravnjanju u smislu neispunjavanja obaveza vezano za subvencije za električnu energiju i pokretanja stečajnog postupka, a Privrednom sudu u Podgorici smo već dostavili naša potraživanja u iznosu od 93 miliona eura - naveo je Moisejev, obraćajući se novinarima iz moskovske kancelarije En plus grupe posredstvom video linka.

On je precizirao da je od preuzimanja KAP- a, En plus grupa isplatila 120 miliona eura za poreze i doprinose, investirala 200 miliona u fabriku i platila 396 miliona eura za utrošenu struju. Zajedno sa 48,5 miliona eura uplaćenih za akcije KAP-a i Rudnika boksita, Rusi su od ulaska u vlasničku strukturu fabrike potrošili oko 765 miliona eura.

Moisejev je ponovio stavove iz ranije objavljenog otvorenog pisma crnogorskoj javnosti da je tužan zbog aktuelnih dešavanja u KAP-u, kao i da je posebno revoltiran privođenjem bivšeg finansijskog direktora fabrike Dmitrija Potrubača.

- Isključivi krivci za povlačenje struje iz sistema evropske interkonekcije su član odbora direktora KAP-a Nebojša Dožič i izvršni direktor CGES-a Ljubo Knežević. Mi nijesmo imali nikakav sporazum sa CGES-om i znali smo da nemamo pravo da je koristimo, zbog čega je na odboru direktora raspravljano o prekidu proizvodnje. Međutim, Dožić je iskoristio pravo veta i siguran sam da je tu odluku donio uz saglasnost Vlade.

On je naglasio da su činili sve da izbjegnu uvođenje stečaja, te da je uvjeren da fabrika ima perspektivu i da može biti „koka koja nosi zlatna jaja“  za crnogorsku privredu.

- Sve do februara prošle godine smo bili rentabilni, isplaćivali lične dohodke, uredno plaćali račune, čak i vraćali dugove iz 2009. godine.  Tada je dug prema EPCG iznosio 16 miliona eura i bili smo spremni da ga u dogovoru sa energetskom kompanijom reprogramiramo, ali iz nama nepoznatih razloga nijesmo naišli na razumijevanje. Isto tako, Vlada je odbila sva tri plana organizacije proizvodnje u KAP-u koje smo prezentovali, zbog čega smo i došli i situaciju da ne možemo da uredno izmirujemo tekuće obaveze i plaćamo račune za struju. Vlada nam, dakle, nije dozvolila da realizujemo naše planove - rekao je Moisejev.

Pojasnio je da je ruska VTB banka počela da povlači dva miliona eura sa računa KAP-a nakon što je fabrika ostala bez ugovora o snadbjevanjun strujom, početkom tekuće godine.

On je negirao spekulacije u dijelu javnosti da su dugovi KAP-a, koji su u stečajnom postupku utvrđeni na iznos od 386 miliona eura, preuveličani.

-  Svi dugovi su prikazani u finansijskim izvještajima. Mi smo ih redovno usvajali na skupštinama akcionara i na njih nikad nije bilo primjedbi. Takođe, revizorske kuće koje smo angažovali se ne bi igrale ugledom i reagovale bi da su brojke nerealno prikazane - kazao je Moisejev.

On je dodao da se trenutno bavi konzervacijom pet fabrika koje posluju u okviru grupe.

- To je ogroman posao i doći ću u Crnu Goru kad budem imao više slobodnog vremena - podvukao je Moisejev.

Portal Analitika