Društvo

BOGDANOVIĆ: SDP snosi odgovornost za ćeranje investitora

okbogdanovic
G
radonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović odgovorio je na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje na kritike dijela političkih struktura povodom prijedloga Odluke o prodaji nepokretnosti u okviru “Zone sporta”.

BOGDANOVIĆ: SDP snosi odgovornost za ćeranje investitora
Portal AnalitikaIzvor

- Poručujem građanima da od navedenog projekta i ove Odluke nećemo odustati već ćemo odlaganjem ovog važnog pitanja za grad, koje će omogućiti i nova radna mjesta i benefite po naš budžet, pokazati našim sugrađanima kakvu politiku vodi dio neodgovornih odbornika i političkih struktura u našem gradu. Otvaranje novih radnih mjesta, za nas je pitanje od suštinskog značaja i niko, uključujući i dio odbornika koji sjede u ovom domu, koliko god štetno željeli da djeluju, neće nas spriječiti u tome - kazao je on.

Obraćajući se građanima Prijestonice Cetinje i odbornicima u gradskom parlamentu, gradonačelnik Bogdanović rekao je i sljedeće:

Želim da, prokomentarišem izuzetno negativnu atmosferu zahvaljujući kojoj već danas imamo činjenicu da pojedinci koji sjede u ovom uvaženom domu, ali i neki koji ovom mjestu ne pripadaju, ne birajući sredstva, pokušavaju spriječiti aktivnosti usmjerene u pravcu razvoja grada.

Vjerujem da neupućenih nema. Tokom minula dva dana, svjedočili smo neutemeljenim, političkim i apsolutno zlonamjernim istupima i saopštenjima samozvanih stručnjaka, kako iz redova nekih parlamentarnih, tako i pojedinaca iz vanparlamentarnih partija na Cetinju. Konačno, srljajući u kampanju pred izbore koji, doduše, još nijesu ni raspisani – pojedinci su skinuli maske navodnih dušebrižnika, ispod kojih je drugo, pravo lice politike koja za zadnjih niz godina nije uradila ama baš ništa za svoj grad. Lice, sa kojeg se nazire da neki predstavnici građana i neki koji to nijesu, djeluju isključivo zarad sopstvenih i interesa svojih partija, a ne u interesu grada i građana Cetinja.

Dvije stranke, od kojih je jedna zastupljena u lokalnom parlamentu, a druga van njega, ovih su dana pokrenuli harangu protiv predložene odluke koja je mogla omogućiti zapošljenje više od 55 stanovnika Cetinja.

Predstavnici tih stranaka, a prije će biti njihovi mentori iz Podgorice, nijesu imali volje, snage i hrabrosti da podrže projekte koji treba da doprinesu razvoju našeg grada i otvaranju novih radnih mjesta. Iako, već po starom običaju, tek formalno umiju držati lekcije o humanosti i brizi – na djelima su, kao i uvijek, tanki, a vode ih isključivo sitni partijski i lični interesi.

U vrijeme ekonomske krize, Prijestonica Cetinje uspjela je naći više strateških partnera i kompanija koje će investirati u naš grad, i koji će otvoriti nova radna mjesta za vas, drage Cetinjanke i uvaženi Cetinjani. Da je tako, svjedoči “Obod”. Da je tako, svjedoči bivša “Tarina” garaža. Preduzeli smo velike napore kako bi na Cetinju tokom ove godine počela gradnja i još nekih privrednih pogona. Uradili smo sve kako bi u naš grad, uz brendove koji već planiraju i otvaraju pogone, privukli još više slobodnog kapitala i omogućili još dinamičnije zapošljavanje. Međutim, protiv toga ustali su dušebrižnici, koji smatraju da zapošljavanje naših sugrađana nije u interesu našeg grada. Oni, koji smatraju kako i u vremenu krize, kada naša gradska uprava ulaže velike napore, investitore treba ćerati, a ne privlačiti. Kako grad treba devastirati, a ne razvijati. Kako grad treba zaobići, a ne uložiti kapital...

I sada, samo se treba prisjetiti kako su pojedinci, koji sjede u ovom domu, ne tako davno, poručivali da bi investitorima dali zemlju i za 1 euro – samo da zaposle lokalno stanovništvo. Danas nam ti isti poručuju da nova radna mjesta nijesu u interesu grada i da prodajom zemljišta, čija je vrijednost utvrđena od strane zvaničnog procjenitelja Uprave za nekretnine, mi pokušavamo da oštetimo budžet Prijestonice, jer od te iste prodaje prihodujemo skoro pola milona eura za realizaciju projekata komunalne infrastrukture i 55 do 80 radnih mjesta, koliko su ponudila tri strateška partnera... I naravno, naši građani time gube 350 eura prosjecne zarade koju bi primili, što u prosjeku iznosi od 185.000 do 252.000 eura... Kako okarakterisati pomenuto ponašanje? Kako osloviti aktere koji se ponašaju na taj način? Samo jednom riječju, koju ja neću izgovoriti.

Maske su pale. Znamo se isuviše dugo. A ovih dana, vaše pravo lice upoznali su i građani Cetinja.

Vi ste ti koji nećete da podržite odluku koja garantuje najmanje 55 novih radnih mjesta za Cetinjanke i Cetinjane.

Vi ste ti koji nećete da podržite odluku koja garantuje ostvarenje prihoda u Budžetu Prijestonice Cetinje od gotovo pola miliona eura.

Vi ste ti koji nećete da podržite odluku zahvaljujući kojoj će građani Prijestonice Cetinje imati kvalitetnije komercijalne i infrastrukturne sadržaje u gradu.

Vi ste ti koji štetite interesima grada i građana. Do sada, prepoznavali smo vas po uspješnom zatvaranju odjeljenja i astronomskim dugovima u institucijama koje vodite i koje ste vodili. Od sada, znamo vas i kao kočničare razvoja grada. Ali, to Vam neće proći.

Od danas, Socijaldemokratska partija i pojedinci iz vanparlamentarnih stranaka, vođeni interesima svojih nalogodavaca iz drugih sredina, nose svu odgovornost za ćeranje investitora čiji je dolazak sa sobom garantovao najmanje 55 novih radnih mjesta do kraja ove godine.

I, kada već čujemo eksperte opšte prakse, već dokazane stručnjake za zatvaranja i gubitašku politiku, kako nam poručuju da je ova odluka štetna po naš grad, obavještavam građane da povlačim pomenutu odluku sa dnevnog reda današnje sjednice i ostavljam je na odgovornost pojedinim politički motivisanim subjektima. Sve negativne konsekvence koje će ovaj potez nositi sa sobom, padaju isključivo na pleća Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.

Naša gradska uprava, naravno, nastaviće sa aktivnostima u cilju daljeg otvaranja novih radnih mjesta. Jer, kako danas imamo pogone u “Obodu”, a kako ćemo sjutra imati novu poslovnu zgradu na mjestu “Tarine” garaže, tako ćemo ubrzo imati i nove komercijalne sadržaje. A odgovor na pitanje zašto uz ta radna mjesta nema još najmanje 55 novih, u novom poslovnom objektu, nemojte tražiti od nas. Ovim su pojedinci upisali još jedan poraz prema građanima i Cetinju, a tako će biti i ubuduće, jer su građani najmjerodavniji da sude i o našem i njihovom radu. Svakom po zasluzi i učincima. Vrijeme je da se odgovorni građani zapitaju koju igru igrate, za koga i protiv koga, zbog čega i zarad čega.

I na kraju, poručujem građanima da od navedenog projekta i ove odluke nećemo odustati već ćemo odlaganjem ovog važnog pitanja za grad, koje će omogućiti i nova radna mjesta i benefite po naš budžet, pokazati našim sugrađanima kakvu politiku vodi dio neodgovornih odbornika i političkih struktura u našem gradu predvođenih Socijaldemokratskom partijom i Pozitivnom Crnom Gorom.

Otvaranje novih radnih mjesta, za nas je pitanje od suštinskog značaja i niko, uključujući i dio odbornika koji sjede u ovom domu, koliko god štetno željeli da djeluju, neće nas spriječiti u tome, zaključio je Bogdanović.

 

 

Portal Analitika