Društvo

Delegacija EU: Hitno istražiti napade na Softića

okdelegacija
D
elegacija Evropske unije u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog izvještaja da je u nedjelju veče ispred porodične kuće crnogorskog novinara Tufika Softića u Beranama aktivirana eksplozivna naprava, navedeno je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Delegacija EU: Hitno istražiti napade na Softića
Portal AnalitikaIzvor

Iz Delegacije su podsjetili da incident nije bio prvi napad na ovog novinara, koji je 2007. godinebrutalno pretučen ispred svoje kuće od strane nepoznatih počinilaca.

Delegacija poziva vlasti da hitno istraže i krivično gone počinioce napada iz 2007. godine, kao i one koji su učestvovali u posljednjem incidentu u nedjelju uveče protiv Tufika Softića.

- Koristimo ovu priliku da podsjetimo da je sloboda medija osnovno pravo, zaštićeno međunarodnim pravom i jedan od stubova demokratije. U skladu sa zaključcima Konferencije SpeakUp2, održane 20. juna u Briselu, čiji je domaćin bio komesar Evropske komisije za proširenje, Štefan File, sloboda izražavanja - uključujući i slobodu medija - ključni je pokazatelj spremnosti zemlje da postane dio Evropske unije. Ona predstavlja posvećenost zemalja demokratiji, dobroj vladavini i političkoj odgovornosti. Sloboda medija je sastavni dio pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, posebno Poglavlja 23, koje obuhvata oblast ljudskih prava.

Evropska unija neće prihvatiti nikakvo odstupanje od evropskih standarda, kada je u pitanju sloboda izražavanja i medija od strane zemalja koje žele da se pridruže Evropskoj uniji. Ovaj poslednji incident, kao i prethodni slučajevi nasilja nad medijima i novinarima, moraju biti temeljno istraženi, a počinioci procesuirani u skladu sa zakonom.

Delegacija će nastaviti da nadgleda poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara, u toku pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, zaklčjučeno je u saopštenju.

 

 

Portal Analitika