Abiznis

Montenegrobonus traži 16,3 miliona

1208kapPOCETNA
D
ržavna naftna kompanija Montenegrobonus, koja je nedavno preuzela upravljanje Kombinatom aluminijuma (KAP), predala je prijavu podgoričkom Privrednom sudu i traži iz stečajne mase fabrike ukupno 16,3 miliona eura, saznaju Vijesti.

Montenegrobonus traži 16,3 miliona
Portal AnalitikaIzvor

Vijesti pišu da je u Privrednom sudu u ponedjeljak trebalo da bude posljednji dan za prijavu potraživanja u stečajnom postupku za Kombinat aluminijuma, ali će se to, prema očekivaju stečajne uprave, najvjerovatnije nastaviti i narednih nekoliko dana. Čekaju se prijave poslate poštom u zakonskom roku.

Naftna kompanija sa sjedištem na Cetinju potražuje od KAP-a novac po osnovu isporučene električne energije, goriva, lož ulja i maziva.

Montenegrobonus je u jesen prošle godine dobio od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) licencu za snabdijevanja KAP-a strujom jer je stari ugovor KAP-a sa Elektroprivredom istekao 1. oktobra.

Montenegrobonus za isporučenu električnu energiju KAP-u tokom posljednja tri mjeseca prethodne godine, kao i za isporučenu struju po osnovu tri fakture u ovoj godini, potražuje ukupno 12,12 miliona eura od aluminijumske kompanije.

Kombinat aluminijuma je Montenegrobonusu dostavio 26. juna ove godine predračun na iznos od 600 hiljada eura, prema kojem je državna naftna kompanija istog dana KAP-u platila 556 hiljada eura, dok robu dužnik nije isporučio.

Po tom osnovu Montenegrobonus potražuje od KAP-a 556 hiljada eura.

KAP bi, prema nezvaničnim informacijama, danas ili sjutra trebalo da preda Privrednom sudu zahtjeve za pokretanje stečajnog postupka u svojim zavisnim preduzećima Preradi, Kovačnici i Fabrici aluminijuma Kolašin (FAK).

Radnici KAP-a, njih nekoliko stotina, blokirali su u ponedjeljak četiri sata glavnu kapiju i izvoz metala iz KAP-a, u znak protesta što im uz pravo na penziju nisu isplaćene otpremnine i novac iz stambenog fonda. To traže jer su isto ranije, uoči i nakon privatizacije KAP-a 2005. godine, dobili bivši radnici.

Iz menadžmenta KAP-a su potvrdili da četvorosatna blokada nije uticala na prodaju aluminijuma iz KAP-a, ali da će o svemu, kao i o zahtjevima zaposlenih, obavijestiti Vladu.

Portal Analitika