Društvo

Još jedna tragedija na Velikoj plaži kod Ulcinja

1308-ulcinj
P
etanestogodišnji Čejlan Ukić iz Novog Pazara izgubio je život na Velikoj plaži, u Ulcinju. Njegovo tijelo je dovezeno vozilom hitne pomoći u ulcinjski Dom zdravlja, ali mu nije bilo spasa. Nisu poznate okolnosti pod kojima se utopio, njegovo tijelo upućeno je na obdukciju, piše Pobjeda.

Još jedna tragedija na Velikoj plaži kod Ulcinja
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je šesta smrt na moru kod Velike plaže tokom ove sezone. Iako spasilačke službe izuzetno brzo intervenišu, a na mjesto događaja u roku od nekoliko minuta po pozivu stiže hitna pomoć, za utopljenike najčešće bude prekasno.

Prije sedam dana srce je u moru izdalo Ćemala Blacu (50), državljanina Velike Britanije. Dan kasnije život je u talasima izgubio Deljulj Čauši (55) iz Peći.

U julu živote su izgubili Adrian Hameli (19) iz Prizrena i nepoznati muškarac srednjih godina čije je tijelo more izbacilo na plaži Noki bič. U maju na Velikoj plaži utopio se 23-godišnji Nikola Kampić iz Platičeva kod Rume.

U posljednjih deset godina, jedino ljeto koje je prošlo bez utapanja je bilo 2010. godine, kada je tokom čitave ljetnje sezone more bilo mirno i bez talasa.

Kako je Pobjeda ranije pisala, na svim kupalištima u najjužnijem gradu, izuzev na nudističkoj plaži Ade Bojane gdje godinama unazad nije bila potrebna intervencija, spasioci imaju pune ruke posla.

Statistika govori da su uzroci smrti u posljednjih deset godina na ulcinjskim plažama najčšće srčani udar: osoba se pregrije na suncu, naglo uđe u vodu i zbog slabog srca doživi udar.

Prema riječima spasilačkih službi, najveći problem je nedisciplina kupača koji se zbog „dubokog“ plićaka, koji se pruža i stotinjak metara od obale, opušte i gotovo ne osjete kad dođu u zonu opasnosti.

Izuzetno veliki broj neplivača, kao i nepoštovanje upozorenja problemi su sa kojima se srijeću spasioci na svim ulcinjskim plažama.

Po pravilu, najveće drame na Velikoj plaži dešavaju se kada su veliki talasi jer, i pored upozorenja spasilaca i istaknutih crvenih zastava, kupači ulaze u vodu.

Foto: visit-ulcinj.com

Portal Analitika