Društvo

Za opremanje jednog osnovca potrebno više od pola prosječne plate

1308udzbenici
Z
a polazak u školu roditeljima za opremanje jednog osnovca treba od 200 do 400 eura, što je više od polovine prosječne plate u Crnoj Gori. Samo za knjige roditelji će morati da izdvoje od 43,10 eura za prvi, do 93,70 eura za sedmi razred osnovne škole. Tome treba dodati sveske, tempere, bojice, olovke, ranac, te odjeću i obuću za školarce, pišu Dnevne novine.

Za opremanje jednog osnovca potrebno više od pola prosječne plate
Portal AnalitikaIzvor

Udžbenici za osam i po hiljada osnovaca i dvije i po hiljade gimnazijalaca od juče se već mogu trgovati u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. U jedan broj knjižara udžbenici nisu stigli.

Prema cjenovniku u knjižari jedan Zavoda u centru Podgorice, cijena kompleta udžbenika za prvi razred iznosi 43,10, drugi 50,40, treći 47,20, četvrti 56, peti 65,10, šesti 78,10, sedmi 93,70, osmi 88,30 i deveti 88,30. U ove komplete knjiga, kako su napomenuli u knjižari, uračunat je i engleski jezik. Tvrde da je pomenuta cijena knjiga za osnovce, kako je obećalo Ministarstvo prosvjete, umanjena za 10,4 odsto u odnosu na prošlu školsku godinu.

Izvršna direktorka Udruženja Roditelji Kristina Mihailović ocijenila je za Dnevne novine da je umanjenje cijene udžbenika malo i nedovoljno, te da ono roditeljima neće znatnije pomoći. Upozorila je da će pojedini roditelji sigurno morati da pozajmljuju novac s obzirom na situaciju da imaju mala primanja ili im kasne plate.

Ona ocjenjuje pozitivnim to što je i ove godine određeni broj knjižara u Podgorici ponudio roditeljima na rate kupovinu udžbenika i školskog pribora. Ona nije sigurna da takva povoljnost postoji u drugim gradovima.

Prema riječima Mihailović avgust je najproblematičniji mjesec za svaku porodicu zbog toga što se, osim za školu i vrtiće, već treba pripremati i za zimu.

- Taj period je najkritičniji za porodice. UNICEF je u studiji o siromaštvu ukazao Vladi da bi u tom periodu trebalo obezbijediti dodatnu podršku, posebno za korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, naglasila je izvršna direktorka Udruženaj roditelji.

Međutim, te podrške nema, pišu Dnevne novine, pa roditelji najbolje znaju sa kakvim se problemima tokom avgusta suočavaju.

Ministarstvo prosvjete obećalo je da će za predstojeću školsku godinu obezbijediti besplatne udžbenike za džake koji dolaze iz najugroženijih porodica. Procijenjeno je da će knjige na poklon dobiti između osam i deset hiljada učenika koji dolaze iz  porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje, zatim učenici bez roditeljskog staranja i djeca smještena u ustanovama socijalnog staranja. Vlada je planirala budžetom da naredne školske godine najugroženiji, između osam i deset hiljada đaka, dobiju besplatne knjige.

Tradicionalna akcija „Pokloni, zamijeni ili prodaj korišćeni udžbenik“ biće održana od 19. do 30. avgusta  u tržnom centru Delta siti, najavljeno je iz opštinskog odbora Sindikata prosvjete, pišu Dnevne novine.

Foto: roditelji.me

 

Portal Analitika