Abiznis

Admiral Markets: Početak trenda rasta dolara i pada eura

admiralok
P
rošlog vikenda američki dolar nastavio da gubi vrijednost u odnosu na gotovo sve najtrgovanije valute.  Kurs eura i američkog dolara je u jednom trenutku dosegnuo 1,3400, vrlo značajni nivo na kojoj je zadnji puta bio sredinom 6. mjeseca. Kao i tada, i ovaj puta je na ovom nivou došlo do odbijanja te je kurs u petak i danas pada. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3300.

Admiral Markets: Početak trenda rasta dolara i pada eura
Portal AnalitikaIzvor

- Budući da se cijena odbila od važnog nivoa otpora moguće je da je ovo početak novog trenda jačanja dolara i slabljenja eura, smatra analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

Uzrok jačanja eura i ostalih valuta u odnosu na dolar prošli vikend bile su nešto bolje vijesti od očekivanih o stanju ekonomije Eurozone i Britanije, zbog čega su tržišta zaključila da će barem još neko vrijeme  situacija ići na bolje te su se mnogi investitori odlučili na kupovinu evropskih valuta.

- Britanska funta je ojačala je u odnosu na dolar osjetno više nego euro, oko 1,5% na nedjeljnoj bazi, a tome je najviše pridonio govor guvernera engleske Centralne banke, koji je rekao da će nastaviti štampati novac i ubrizgavati ga u ekonomiju sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 7 odsto a kamatne stope neće dizati barem još nekoliko godina. Tržište je na ovu vijest reagovalo poprilično neočekivano te je funta naglo ojačala a uzrok toga je vjerovatno činjenica da  je velika većina špekulanata na tržištu već bila prodala funtu, pa je ponestalo onih koji bi prodajom mogli dalje rušiti vrijednost funte, kaže Kokanović.

Australijski i novozelandski dolar su takođe ojačali u odnosu na američki dolar (oko 3 odsto) i barem nakratko prekinuli padajući trend no vjerovatno se radi o klasičnom predahu prije nastavka padajućeg trenda, jer se stanje u australijskoj ekonomiji i dalje pogoršava a ni iz Kine ne dolaze dobre vijesti. Kineska ekonomija se više ne razvija brzo kao prije par godina, pa je i potražnja za australskim i novozelandskim resursima manja nego prije, što će sigurno doprinijeti daljnjem slabljenju ove dvije valute.

-Ovaj vikend izlazi dosta bitnih vijesti  o stanju ekonomije Eurozone, Britanije i SAD-a koji će pokazati da li je jačanje eura i funte prošle sedmice  imalo opravdanje.  Iz Britanije dolaze podaci o nezaposlenosti, inflaciji i maloprodaji, iz Njemačke i Francuske podaci o BDP-u a iz SAD-a o broju novoizdanih građevinskih dozvola i nezaposlenosti. Podaci će u najavljeno vrijeme biti prikazani na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa kojeg možete pratiti ovdje.  Najizgledniji scenariji kretanja glavnih valutnih parova ovog tjedna su nastavak pada AUD/USD sa sadašnje razine od 0,9200 te pad EUR/USD sa sadašnjeg nivoa od 1,3300 prema 1,3000, zaključio je Kokanović

 

Portal Analitika