Svijet

Berlin: Ne špijuniraju Njemce

12merkel
N
jemačka vlada negirala je danas navode da američke i britanske tajne službe sprovode program masovnog špijuniranja njemačkih građana.

Berlin: Ne špijuniraju Njemce
Portal AnalitikaIzvor

"Američke i britanske obavještajne službe su nas uvjerile da poštuju njemački zakon", rekao je nakon zatvorenog sastanka parlamentarnog kontrolnog odbora šef kabineta kancelarke Angele Merkel Ronald Pofala.

On je, pored toga, istakao da Vašington i Berlin rade na postizanju sporazuma o nešpijuniranju, a da će razgovori s tim u vezi početi krajem sljedećeg mjeseca, javila je agencija Frans pres. 

Navodi koje je iznio odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden o tome da američke i britanske službe špijuniraju sve oblike komunikacije na internetu, izazvali su snažnu reakciju njemačke javnosti. 

Posebno oštro negodovanje izazvale su tvrdnje, koje je prenio njemački nedjeljnik "Špigl", da američka Nacionalna bezbjednosna služba kontroliše njemačke mejlove, četove i telefonske razgovore.

Dok se partije u Njemačkoj nadmeću pred izbore 22. septembra, zvaničnici vlade i tajne službe više puta su bili pozivani na zatvorene sastanke parlamentarnog kontrolnog odbora, koji je zadužen za nadzor tajnih službi, a čiji je predsjedavajući Tomas Operman iz opozicione Socijaldemokratske partije.

Operman je, nakon današnjeg sastanka, rekao da panel nastavlja da traži od Merkelove da od SAD zahtijeva transparentnost po ovom pitanju. 

Upitan da li će Merkelova biti pozvana da odgovara na pitanja pred odborom, čiji je sljedeći sastanak 19. avgusta, Operman je rekao da ne isključuje mogućnost da će "ugledni gosti" biti pozvani da govore.

IZVOR: TANJUG,B92

Portal Analitika