Društvo

OEBS: Poziv nadležnim da zaštite Softića

OEBS-logo-uuok
P
redstavnik OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, osudila je danas napad na novinara Tufika Softića i pozvala nadležne da ga zaštite i sprovedu brzu i temeljnu istragu.

OEBS: Poziv nadležnim da zaštite Softića
Portal AnalitikaIzvor

Softiću je u nedjelju uveče bačena eksplozivna naprava u dvorište porodične kuće u Beranama.

Mijatović je u pismu ministrima vanjskih poslova i evropskih integracija i unutrašnjih poslova, Igoru Lukšiću i Rašku Konjeviću, podsjetila da nije prvi put da Softić bude meta napada, jer je i 2007. godine brutalno napadnut u blizini svoje kuće, a počinioci nijesu pronađeni.

“Imajući u vidu sve okolnosti, apelujem na nadležne da odmah pruže zaštitu Softiću,” kazala je Mijatović.

Ona je naglasila da napadi na novinare ugrožavaju slobodu medija i predstavljaju napad na slobodu izražavanja u zemlji.

“Takođe, apelujem na nadležne da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali bezbjednost svih medijskih poslenika i kako bi počinioce ovog čina priveli pravdi,” poručila je Mijatović.

Ona je, kako je saopšteno iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori, i ranije iskazivala zabrinutost povodom sličnih napada na crnogorske novinare.

“Ovo je još jedan slučaj nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, od kojih mnogi ostaju nerasvijetljeni. Ovakva djela treba tretirati kao napade na cijelo društvo. Kako bi se obezbijedila adekvatna zaštita slobode medija, potrebno je sprovesti temeljnu istragu,” navela je Mijatović.

(MINA)

Portal Analitika