Svijet

Grčka ostvarila višak u budžetu u periodu januar-jul

grcka
G
rčka je nadoknadila budžeteski deficit i od januara do jula ostvarila i višak u budžetu, rekao je danas zamjenik ministra finansija Hristos Stajkuras.

Grčka ostvarila višak u budžetu u periodu januar-jul
Portal AnalitikaIzvor

Po preliminarnim podacima, budžetski suficit je 2,6 milijardi evra za period januar-jul, ako se izuzme plaćanje kamata na državni dug.

Vlada je predviđala da će u tom periodu imati deficit od 3,1 milijarde eura.

Cjelokupni deficit, uključujući kamatu, iznosi 1,9 milijardi evra, što je takođe bolje jer se očekivalo 7,5 milijardi eura manjka, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

U istom sedmomjesečnom periodu prošle godine Grčka je imala deficit od 13,2 milijarde evra.

Deficit sada iznosi jedan odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u istom periodu prošle godine iznosio 6,8 odsto BDP, naveo je Stajkuras.

Likvidnost grčke države od 2010. godine zavisi od međunarodnih zajmova. Ona se zauzvrat obavezala da reformiše privredu i sprovela niz mjera štednje. Grčka je smanjila potrošnju, uključujući smanjenje plata u državnom sektoru i penzija, i povećala porez.

Grčka privreda je u šestoj godini recesije. Po danas objavljenim podacima, ekonomska aktivnost je u drugom kvartalu 2013. godine za 4,6 odsto bila manja nego u ista tri mjeseca prošle godine.

 

blic.rs

 

Portal Analitika