Abiznis

VIDEO: Oko 270 porodica u Baru dobilo ključeve od novog stana

dodjelastanova
O
ko 270 porodica Baru dobilo je danas ključeve za useljenje u nove stambene zgrade na lokaciji Topolica Bjeliši Bar koje su rađene po principu energetske održivosti. U pitanju je zajednički projekat Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), Opštine Bar i Opštinskog sindikalnog povjereništva u tom gradu.

VIDEO: Oko 270 porodica u Baru dobilo ključeve od novog stana
Portal AnalitikaIzvor

- Naš cilj je da svima onima koji na tržištu ne mogu da kupe stan preko Fonda za stambeno solidarnu izgradnju omogućimo pod povoljnim uslovima da kupe stan. Ova tri stambena objekta sa 270 stanova jeftiniji su od stanova na tržištu za 9.200.000- kazao je predsjednik Borda direktora Fonda za solidarno stambenu izgradnju Danilo Popović i napomenuo da će na taj način građani Bara koji se danas useljavaju u nove stanove napraviti veliku uštedu.

- Projektuje se još 400 stanova i uskoro ćemo premašiti cifru od 2000 stanova. Oni koji će kupiti ove stanove uštedjeće skoro 50 miliona eura- precizirao je Popović i napomenuo da su u pitanju jedinstveni stanovi po pitanju kvaliteta gradnje i primjene obnovljive energije.

- U ovim stanovima buduće porodice jeftinije će proći što se tiče potrošnje električne energije u odnosu na klasične stanove od 35 do 40 posto.

Opština Bar dodijelila je zemljište za stambene zgrade bez novčane nadoknade, a u ovaj projekat uložila je 6,5 miliona eura.

- Ovo je za Opštinu Bar jedna od najznačajnijih investicija u posljednje vrijeme jer su naši građani pod povoljnim uslovima kupili stanove i na taj način definitivno riješili svoj glavni problem a to je krov nad glavom.. Opština Bar je obezbijedila zemljište, komunalije i uložila oko 6,5 miliona eura - kazao je predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević.

Ministar održivog razvoja i Turizma Branimir Gvozdenović napomenuo da su izvođači bili na vrhuncu svog zadatka, te da je projekat kvalitetno odrađen.- Na ovaj način ne samo da je 270 porodica riješilo svoje stambeno pitanje nego su dali dodatni impuls ljudima koji na ovaj način žele da poprave kvalitet svog života- kazao je resorni ministar. Gvozdenović je naveo i da Ministarstvo pregovara sa međunarodnim finansijskim institucijama koje su spremne da podrže buduće projekte izgradnje bazirane na principu energetske efikasnosti.

Budući stanari nijesu krili zadovoljstvo zbog useljenja u nove stanove. Za njih će dodijeljeni ključevi kako napominju, značiti trajno rješavanje stambenog pitanja.

- Dobio sam dvosoban stan sa oko 69 kvadrata. Zadovoljan sam jer sam 20 godina bio podstanar i ovim sam riješio problem podstanarskog života- naveo je Veseljko Lazarević zaposlen u Željezničkoj stanici Bar. Sa njim je saglasna i sugrađanka Tatjana Simić, iako napominje da rate koje je čekaju na otplatu nijesu ni malo povoljne.

- Uzela sam dvosoban stan koji iako je dat po povoljnim uslovima, nije se mogao uzeti u gotovini. Uzela sam kredit preko Podgoričke banke, otplata će ići na 25 godina, a rata je 320 eura što nije malo- napominje Simić inače zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Baru.

Stanovi Fonda za solidarnu stambenu izgradnju namijenjeni su zaposlenima u lokalnoj upravi, državnim organima i članicama CFSSI. Izvođač radova je kompanija “Čelebić” iz Podgorice. Projektom je predviđeno 108 jednosobnih od 45 do 50 m2 i 162 dvosobna stana od 65 do 70 m2, a njihova prodajna cijena je 780 eura po metru kvadratnom.

 

 

 

 

 

Portal Analitika