Društvo

DEDOVIĆ: Očekujem da će podrška za ulazak Crne Gore u NATO i dalje rasti

dedovicok1208
D
irektor Alfa centra Aleksandar Dedović rekao je za Portal Analitika da očekuje da će podrška za ulazak Crne Gore u NATO i dalje rasti. Dedović je istakao da se građani sve više interesuju za ovaj „spoljnopolitički prioritet“ i formiraju stav koji je jasno pozitivan.

DEDOVIĆ: Očekujem da će podrška za ulazak Crne Gore u NATO i dalje rasti
Portal AnalitikaIzvor

 

- Najnoviji objavljeni rezultati o podršci javnosti Crne Gore članstvu u NATO, u potpunosti korespondiraju sa stavom koje već godinama zastupamo u ALFA Centru – to je da  polovina građana ima pozitivan stav prema integracijama u ovaj kolektivni sistem odbrane. Ne bih isticao zasluge bilo koga, jednostavno sam slobodan tvrditi da se radi o procesu koji ima svoj tok i koji je, zbog specificnosti Crne Gore umnogome kompleksniji. Očigledno da se građani sve više interesuju za ovaj, do sada, ne mnogo interesantan spoljnopolitički prioritet i na osnovu prikupljenih informacija formiraju svoj stav koji je jasno pozitivan – rekao je Dedović za Portal Analitika.

 

Najnovije istraživanje Ipsos Stratedžik Marketinga, na 1.029 ispitanika, pokazalo je da bi za članstvo u NATO – u  glasalo 40 odsto građana Crne Gore, 39 odsto je protiv, a ostali ne bi izašli na eventualni referendum ili su neodlučni.

 

Dedović sa jedne strane smatra da podrška iz redova članova i simpatizera po političkim partijama nije toliko iznenadila.

 

- Sa druge strane, podatak da bi se veoma veliki procenat - njih 60 odsto, dao odgovor na ovo referendumsko pitanje – iznenađuje i raduje. U tom slučaju bi volja građana bila potpuno legitimno provjerena – kazao je direktor Alfa centra.

 

Odgovarajući na pitanje da li očekujete da će podrška ulasku Crne Gore u NATO i dalje rasti, Dedović je odgovorio – „naravno“.

 

- Proces je u toku. Smatram da će interesovanje  javnosti za ovo pitanje povećavati, a time i rasti broj subjekata na društvenoj pa potom i političkoj sceni koji će aktivno doprinositi javnoj debati. Snaga i kvalitet debate će dobiti  svoj konačan epilog prvo na unutrašnjem planu a potom  na nekom od skorih sljedećih foruma NATO Saveza kada ćemo i formalno biti pozvani u članstvo. Na kraju, kao pojedinci i kao društvo moramo prihvatiti naše slabosti  i činjenicu da veoma lako mijenjamo stavove i mišljenja ako se po pravilu ne slazu sa većinskim. Pa čak  i onda kada se to tiče konkretnih interesa i nas i naše porodice i direktno odredjuje nasu bolju i sigurniju budućnost – poručio je Dedović.

 

 

Portal Analitika