Turizam

BRAJOVIĆ: Polovina gostiju iz Rusije i Srbije, rast broja turista iz Skandinavije

1208oliverabrajovicok
S
tandardno je dobra posjećenost kada su u pitanju turisti iz Rusije i Srbije, koji u stukturi čine gotovo polovinu naših gostiju, izjavila je Portalu Analitika pomoćnica ministra turizma za turistički razvoj Olivera Brajović.

BRAJOVIĆ: Polovina gostiju iz Rusije i Srbije, rast broja turista iz Skandinavije
Portal AnalitikaIzvor

-Nakon što smo u proteklom periodu sproveli niz aktivnosti u cilju povećanja broja turista iz zapadne i sjeverne Evrope, ohrabruje nas činjenica da se u prvoj polivini godine bilježi  povećanje broja noćenja turista iz Zapadne Evrope, i to iz Francuske (11 odsto) i Velike Britanije (osam procenata), kao i iz Sjeverne Evrope- iz Finske za čak 60 odsto i Norveške 13 procenata. Takođe, raste i broj noćenja ostvarenih od strane turista sa nama konkurentnih turističkih tržišta, i to iz Španije za 62 procenta i Grčke za 28 odsto- precizirala je Brajović.

Procjenjuje se da će ukupan broj turista iz zemalja EU koji su posjetili Crnu Goru tokom prvih sedam mjeseci ove godine biti na većem nivou u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, i da  će činiti oko 22 odsto ukupnih noćenja ostvarenih od stranih turista.

-Osim toga,  važno je istaći i povećanje broja noćenja turista sa udaljenih tržišta- Kanade 46 odsto, Novog Zelanda 43 odsto, SAD-a 16 odsto i Australije 11 odsto- navela je Brajović.

Naglasila je da mnogobrojna istraživanja pokazuju da niskotarifne avio prevoznicima sve više lete i visokoplatežni turisti, koji troše značajan iznos novca opredijeljen za putovanje na samoj destinaciji.

„Umanjenjem troškova putovanja destinacija postaje primamljivija za sve kategorije turista i stvara sliku bolje dostupnosti. Bolje direktne konekcije Crne Gore sa ostalim zemljama doprinose prepoznavanju i otvorenosti naše države kao turističke destinacije, pa uvođenjem ovakvih kompanija oćekujemo značajno poboljšanje strukture gostiju“, kazala je Brajović.

Podsjetila je da je irska niskotarifna kompanija Rajaner  („Ryanair“) uvela letove na relaciji Brisel-Podgorica, počev od 20. juna.

-Prema statistici, letovi „Ryanaira“ nakon devet nedelja letjenja i realizovanih 28 letova avionom tipa Boeing 737-800, kapaciteta 189 sjedišta, bilježe stepen popunjenosti od oko 81 odsto. Od ukupno 4300 putnika na letovima Ryanaira, 2500 su dolazeći putnici iz Brisela, što je na nivou od čak 93 odsto popunjenosti kapaciteta u dolasku. Ovakvi podaci o popunjenosti letova predstavljaju dobru osnovu da se saradnja sa ovom, ali i drugim niskotarifnim avio kompanijama nastavi i proširi na druge destinacije- konstatovala je Brajović.

Kako je dodala, u cilju produženja turističke sezone nedavno je promovisan projekat “Panoramski putevi kroz Crnu Goru”, koji je  važan sa aspekta povezivanja ponude sjevera i juga.

-Osmišljavanje aktivnosti koje turizam uvezuju sa prirodnim ljepotama naše zemlje za cilj imaju oživljavanje i sjevernog regiona, kroz  sadržaje koje pružaju mnogobrojne biciklističke staze, pješačke i planinarske rute, rafting i drugi sadržaji kojima se nudi koncept aktivnog odmora.

Ove odabrane panoramske rute povezuju kulturne, prirodne i etno-gastronomske atrakcije sa odmorištima na najljepšim mjestima, u dužini od 2000 kilometara puteva na kojima će turisti moći da upoznaju kulturno-istorijsko nasleđe, ponudu nacionalnih parkova i sl. Da smo na dobrom putu pokazuju i ovogodišnji podaci o značajnom povećanju posjeta nacionalnim parkovima, kao i prihoda koji se po tom osnovu ostvaruju. Pored ovog projekta, veoma su važne i aktivnosti i napori lokalnih turističkih organizacija i lokalnih samouprava koje učestvuju u organizaciji brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija kako na jugu tako i na sjeveru Crne Gore, koje dodatno obogaćuju turističku ponudu- ocijenila je Brajović.

Direktor hotelsko-turističkog preduzeća „Primorje“ Predrag Jelušić ranije je izjavio da je prihod od turizma u prvih sedam mjeseci tekuće godine iznosio oko 345 miliona eura.

Portal Analitika