Abiznis

Kinezi plovidbom preko Arktika štede milijarde

1208COSCO
N
ajveća kineska brodska kompanija, Cosco Shipping, otvorila je novu pomorsku rutu između Evurope i sjeverne Amerike, prenosi Index.hr.

Kinezi plovidbom preko Arktika štede milijarde
Portal AnalitikaIzvor

Zbog topljenja leda na Arktiku, otvorio se novi put koji putovanje skraćuje za hiljade kilometara i omogućava velike uštede.

Coscov multifunkcionalni brod, nosivosti 19.461 tona, isplovio je iz luke Daliana, pa bi ploveći sjeveroistočnom pomorskom rutom trebalo da stigne do Beringovog moreuza 25. avgusta, a do konačnog odredišta trebaće mu ukupno 33 dana. Ovom rutom može se ploviti samo ljeti, ali ona značajno skraćuje vrijeme plovidbe, pogotovo zbog činjenice da se izbjegava dugotrajno čekanje u Sueckom kanalu.

Udaljenost od 2.936 nautičkih milja (5.437 kilometara), koliko je dugačak sjeveroistočni prolaz, ujedno je najekonomičnija ruta arktičke regije (postoje još i središnja, te sjeverozapadna ruta). Analitičari već procjenjuju da će nakon otvaranja ove rute cijelo pomorsko tržište početi da koristi njene prednosti kako bi održali konkurentnost, a očekuje se i da će ruska strana imati velike koristi, budući da njihovi ledolomci imaju veliku ulogu u održavanju ovih plovih puteva.

Trenutno se 90 odsto kineske vanjske trgovine odvija putem mora, a procjenjuje se da ako samo 10 odsto toga otpadne na Arktičku rutu, to će značiti uštedu od 683 milijarde dolara.

Foto: index.hr

Portal Analitika