Društvo

Bačena bomba u dvorište kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića

1208softic1
T
ufik Softić
, ranije novinar Republike, a sada Vijesti i Monitora, sinoć je nakon šest godina ponovo bio meta napada, pošto je u dvorište njegove porodične kuće u Beranama bačena eksplozivna naprava, pišu Vijesti.

Bačena bomba u dvorište kuće novinara "Vijesti" Tufika Softića
Portal AnalitikaIzvor

Podgorički list navodi da su eksploziv baciel nepoznate osobe oko 22 časa, i da je pao na manje od metar od Softićevog automobila, kojeg je parkirao dvadeset minuta ranije.

Softić je rekao da je u kući bio sa suprugom i djecom, kada je odjeknula detonacija. Pojasnio je da auto nije oštećen, zbog čega inspektori sumnjaju da je u njegovo dvorište bačena šok bomba.

- Automobil sam parkirao na mjesto gdje ga i obično parkiram, što je nepunih pet metara udaljeno od mjeta gdje su me 2007. godine napali i pretukli još nepoznati napadači. Što se mene tiče, i prije tog napada konstantno pišem o kriminalu i kriminalcima, ali nikada nisam imao prijetnje ili neke druge neprijatnosti - izjavio je Softić.

Vijesti pišu da je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sinoć telefonom razgovarao sa novinarom tog lista i iskazao lično interesovanje za slučaj koji se dogodio.

Savjetnica za odnose s javnošću Uprave policije Tamara Popović potvrdila je sinoć podgoričkom listu da je ispred Softićeve kuće bačena eksplozivna naprava.

- U dvorište porodične kuće Tufika Softića u blizini njegovog automobila bačena je eksplozivna naprava. Prema preliminarnim rezultatima radi se o šok bombi, ali ćemo tek sjutra, kada bude završen uviđaj, izuzeti i vještačeni tragovi, znati o kom eksplozivu se radi. Službenici Centra bezbjednosti Berane u saradnji sa Tužilaštvom, preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju rasvjetljavanja tog događaja - kazala je Popović.

U reagovanju na ovaj incident, glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović istakao je da kako je to dokaz da u Crnoj Gori nisu bezbjedni "oni koij hoće profesionalno da rade i ne žele da saginju glavu i zatvaraju oči pred bolestima ovog društva". On dodaje da država nije otkrila niti profesionalno istraživala napade na novinare, jer se u protivnom "oni sa dna društva, po pravilu povezani sa vladajućom 'elitom' u politici i ekonomiji, usuđivali da naređuju i izvršavaju ovakve stvari".

- Iako bez mnogo nade da će policija i tužilaštvo u ovom slučaju biti uspješnijij nego do sada, Vijesti zahtijevaju od ministra Konjevića i direktora Stojanovića da se ološ koja je ovo počinila i/ili naložila, hitno pronađe i kazni, a Tufik i njegova porodica i imovina zaštite. Verbalna podrška i osude napada su prvi i najlakši korak, ali je krajnje vrijeme da policija i tužilaštvo počnu da rade profesionalno, bar onoliko koliko to čine novinari Vijesti - zaključio je Jovović.

Podsjećamo, Softić je pretučen 1. novembra 2007, kada su ga dva maskirana napadača udarali palicama po glavi i teško ga povrijedili. Osobe koje su tada napale i brutalno pretukle Softića, još nisu izvedene pred lice pravde.

Foto: vijesti.me

Portal Analitika