Politika

Savjet EU 30. septembra odlučuje o otvaranju Poglavlja 23 i 24

1208ecomm
S
avjet za opšte poslove Evropske unije raspravljaće 30. septembra o preporuci Evropske komisije da Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom budu otvorena do kraja godine, rečeno je Danu u Briselu.

Savjet EU 30. septembra odlučuje o otvaranju Poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Evropska komisija je 2. avgusta završila izvještaj o kvalitetu crnogorskih akcionih planova za ova pregovaračka poglavlja dostavila ga predstavnicima 28 članica Evropske unije. Savjet za opšte poslove EU, koji čine ministri inostranih poslova ili ministri za evropska pitanja članica EU, mora jednoglasno da odluči o tome da li da otvori Poglavlja 23 i 24, posvećena pravosuđu, osnovnim pravima, bezbjednosti i pravdi. Ta poglavlja najvažnija su u pregovorima EU i Crne Gore i, shodno odluci Evropskog savjeta iz decembra 2011. godine, trebalo da ostanu otvorena od početka do kraja pregovaračkog procesa.

Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, rekao je Danu da u ovoj fazi Evropska komisija dostavlja zemljama članicama EU dva izvještaja o procjeni mjerila za otvaranje poglavlja koji daju činjenični pregled mjera koje Crna Gora namjerava da uvede kao odgovor na skrining.

- Izvještaji i preporuke o Poglavljima 23 i 24 sadrže ocjenu da treba otvoriti pregovore u oba poglavlja. Ne mislim da će izvještaji biti dostupni javnosti u ovoj fazi. U svakom slučaju, Savjet treba da raspravlja i donese odluku o našim izvještajima u septembru -najavio je Stano.

Izvještaje o skriningu Evropska komisija izradila je u novembru, a objavila u februaru ove godine. Kasnije su objavljeni i na internet sajtu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Sredinom maja akcioni planovi za Poglavlja 23 i 24 predtsavljeni su javnosti a Vlada ih je usojila krajem juna.

Foto: caef.org.uk

Portal Analitika